Water komt NVB-bushouders tot de lippen

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

11 Februari 2021 19:52

Voor mij lezen

PARAMARIBO - “We komen niet meer uit! Op deze manier zijn we de staat aan het subsidiëren”, zegt Jerrel Banai tegen de Ware Tijd. Hij is verhuurder van bussen aan de het Nationaal Vervoerbedrijf (NVB) en laat de krant een salarisslip zien waaruit blijkt dat een bushouder niets overhoudt na het afdragen van het geld van de kaartverkoop aan de NVB.

De bushouders, die verenigd zijn in de Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS), zeggen dat het tarief voor een stadsrit is verhoogd van SRD 0,85 naar SRD 2,50. Zij ontvangen de kaarten aan het begin van de maand. Aan het eind van de maand, wanneer ze huurgeld van hun bus moeten ontvangen van NVB, wordt dat verrekend. Maar doordat de kaarten duurder zijn geworden en het huurgeld niet is verhoogd, houden veel bushouders bijna niets over aan het einde van de maand.

"Dus wij moeten per stadsrit nu SRD 2,50 overdragen aan de NVB, maar het huurtarief van onze bussen is niet verhoogd, terwijl benzine en alle andere zaken wel duurder zijn geworden. Hoe moeten we ons personeel dan betalen? Sterker nog, hoe moeten we zelf leven?" vraagt Banai zich boos af.

Iwan Woon, ondervoorzitter van de OBS, meldt dat deze situatie klopt. Hij schrijft die toe aan het feit dat de staat de subsidie aan de NVB nog niet heeft verhoogd. "Ik heb de mannen dat uitgelegd, dus ze weten het. Zo lang de subsidie niet verhoogd wordt, kan het geld voor hun bussen ook niet verhoogd worden."

Volgens Woon zijn er al voorstellen gedaan aan NVB-directeur Fariyal Renfurm en via haar aan de minister om de subsidie die het bedrijf krijgt aan te passen. Woon heeft ook een nieuw betalingssysteem voorgesteld waarbij een tarief per kilometer aan de bushouders wordt uitbetaald. Door dat systeem moet er meer eerlijkheid komen in de betaling. "Vroeger werden tarieven met names and faces vastgesteld, maar dat willen we ook veranderen", aldus Woon.

Hoewel de ondervoorzitter de bushouders heeft doorgegeven wat de reden is voor de vertraging in het aanpassen van het tarief, begrijpt hij hun situatie wel. "Ik ervaar het zelf ook en ik heb ook aan de directeur gezegd dat we niet voor altijd geduld zullen hebben; dat kan any time opraken", aldus Woon.

De bushouders zijn volgens Banai niet onder de indruk van de manier waarop de OBS zaken afhandelt. "De nieuwe tarieven werden in oktober 2020 vastgesteld. En wij zouden in november horen hoeveel aan ons betaald zou worden. Maar het is al februari, alles wordt duur en toch brengt de bond geen oplossing." Er zijn volgens hem dan ook plannen om een nieuwe bond op te richten.

Banai zit ook in de belangenorganisatie die de onderhandelingen voert met de overheid voor de bushouders die zijn ingehuurd om frontliniepersoneel te rijden. Zij hebben na een noodkreet en de dreiging om niet meer te rijden in het tweede lockdownweekend een maand subsidie ontvangen. "Maar er is ook daarvoor nog geen structurele oplossing."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel