COMMENTAAR: Onzekere toekomst SLM

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

11 Februari 2021 12:00

Voor mij lezen

DAT DE SITUATIE waarin de SLM zich bevindt alles behalve rooskleurig is, is al lang bekend. Na jaren van politieke bemoeienis en mismanagement had het bedrijf ten tijde van regeringswisseling in juli 2020 een miljoenentekort en nauwelijks inkomsten.

Los van wat er de laatste jaren allemaal is misgegaan, zit de maatschappij nu ook opgescheept met een peperdure Boeing B777-200ER, die tegen alle adviezen in werd geleased en handen vol geld kost. Tot overmaat van ramp is het luchtverkeer door het coronavirus vanaf vorig jaar nagenoeg compleet stil komen te liggen en blijven reizigers uit Nederland en andere landen massaal weg.

Dit laatste is niet alleen een probleem voor de SLM, ook voor andere maatschappijen wereldwijd. Echter, veel buitenlandse bedrijven kunnen in deze moeilijke tijden op overheidssteun rekenen en daardoor overleven. In Suriname moet particulieren en het bedrijfsleven, dus ook de SLM, het grotendeels zelf maar uitzoeken hoe ze het redt. Immers, de overheid heeft geen geld, dus van haar valt weinig te verwachten.

De door de regering-Santokhi/Brunswijk vorig jaar aangestelde raad van commissarissen en vijfkoppig managementteam moeten zien te redden wat er te redden valt. Maar dat valt niet mee als niet eens kan worden vastgesteld hoeveel schulden de maatschappij precies heeft. Zelfs president Santokhi kon daarover geen duidelijkheid verschaffen: in oktober vorig jaar zei hij tijdens een persconferentie 75 miljoen US dollar, een maand later was het volgens hem honderd miljoen US dollar. Dat is een substantieel verschil.

Terwijl het coronavirus nog wild om zich heen slaat, zitten andere luchtvaartmaatschappijen niet stil. Zo maakte American Airlines deze week bekend vanaf juli vijf keer per week vanuit Miami op Paramaribo te vliegen. De maatschappij speelt daarmee alvast in op de recente olievondsten en de daarmee verwachte belangstelling voor vluchten vanuit de Verenigde Staten. Dus dat betekent beduchte concurrentie op een route waar de SLM ook op vliegt.

Als de donkere wolken rond de coronacrisis zijn weggetrokken, zal moeten blijken of de SLM die concurrentie aan kan of dat dit de definitieve doodssteek voor de national carrier is. Wil de Surinaamse 'trots' overleven, dan zal een prestatie van formaat moeten worden geleverd om de Amerikanen af te troeven. Zowel als het gaat om prijs als service zal men ver boven American Airlines moeten uitsteken. Of de SLM daartoe in staat is, zal de toekomst leren. En anders is het een kwestie van back to the basics, waarbij de SLM zich weer volledig gaat toeleggen op de binnenlandse vluchten en de verre afstanden aan de grote jongens overlaat. Dat zal in ieder geval de staatskas veel geld besparen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel