De instrumenten voor welvarendheid van een land zijn evident: transparantie en vertrouwen. Een overheid die het volste vertrouwen van het volk heeft, zal daarmee de vruchten van de beloften der bloemen overtreffen en beter op het gebied van productiviteit, innovatie en samenwerking (nationaal en internationaal) presteren.
De tijd lijkt voorbij te vliegen wanneer er veel werk aan de winkel is. Hoe optimistisch men bij overname van de vorige regering ook wilde of trachtte te zijn, de situatie waarin Suriname toen verkeerde was op z'n zachtst gezegd betreurenswaardig. Kijkend naar de wijze waarop het land voorheen bestuurd werd, kan gesteld worden dat het getuigt van gezond gedrag wanneer men handelingen van de huidige regering onder de loep blijft nemen. Een voortzetting van desastreus beleid betekent per slot van rekening een garantie van verergering van de financiële en economische crisis.
Of de overheid de burger kan helpen voorzien in een menswaardig(er) bestaan, hangt af van de mate waarin integriteit de grondslag vormt binnen het bestuur van de staat. Indien wij spreken van progressie, van daadwerkelijke ontwikkeling, is het meer dan raadzaam kritisch te kijken naar de uitwerking van ingevoerde implementaties, primair gericht op verbetering van leefomstandigheden.
Het Surinaamse volk kent als geen ander het verschijnsel waarin eigen politici meer beloven dan zij doen. Met slechts beloftes en een hand gedrukt op het hart, komt niemand vooruit. De geloofwaardigheid blijft in zo'n geval een heikele kwestie. Dit geldt óók voor de huidige regering.
De startfase van de nieuwe regering liet te wensen over. Of dit te wijten is geweest aan de Covid- 19- crisis of aan een ontbrekende effectieve organisatiestrategie, mag in het midden gelaten worden. Aan het volk werd vóór de verkiezingen tweehonderd dagen gevraagd om het land uit de toen heersende crisis te kunnen halen. Het einde van de crisis is echter nog niet in zicht. Desondanks biedt het volk meer ruimte, ter aanpak van de crisis en om het land in beter vaarwater te brengen.
Voor een algehele beoordeling van het functioneren van de regering is het nu te vroeg. Hoe het ook zij, het volk mag nimmer de dupe worden van slecht beleid. Om de economische toestand in Suriname goed te kunnen vaststellen en in kaart te kunnen brengen, is het belangrijk te kijken naar de bekwaamheid van overheidsfunctionarissen.
Na de evaluatiefase is het de taak van de overheid een evaluatierapport te maken dat een betrouwbare weergave van de feitelijke situatie bevat. Dit rapport behoort toegankelijk te zijn voor alle Surinamers, zodat zij zelf kunnen beoordelen hoe het land er daadwerkelijk voor staat. Belangrijke informatie dient gepubliceerd en toegelicht te worden, indien men wil kunnen spreken van transparant werken binnen een democratische rechtsstaat. Goed beleid wordt niet slechts mondjesmaat 'verwoord'; het vraagt om concretisering, in tastbare vorm.
Ontwikkeling kan slechts plaatsvinden wanneer er sprake is van goed bestuur en doeltreffend beleid. Onmisbaar daarin is een effectieve uitvoer en een goede naleving op de uitvoer. Strenge controle door het parlement van Suriname vraagt te allen tijde om absolute objectiviteit en neutraliteit.
Vertrouwen in de overheid speelt al tijden een grote rol in de samenleving. Onder de huidige omstandigheden is het begrijpelijk dat men zich zorgen maakt over de eigen toekomst. De regering beseft dat zij bij het gezond maken van de overheidsfinanciën en het veiligstellen van toekomstige welvaart, belangrijke offers vraagt van alle Surinamers. Als het volk de riem, die nu al te strak zit, nóg strakker moet gaan trekken voor een betere toekomst, zal zij dit begrijpen en zal zij hoogstwaarschijnlijk bereid zijn mee te werken.
Daarentegen vraagt deze vorm van welwillendheid van het volk, dat de overheid op zeer korte termijn met concrete en duurzame oplossingen komt. In het verlengde daarvan is het realistisch te veronderstellen dat indien die economie weer aantrekt, de groeicijfers weliswaar beduidend lager zullen zijn dan verwacht.
Leren van het verleden is onderdeel van ontwikkeling. Voortdurend de voorgaande regering(en) van blaam doen treffen voor de aangetroffen puinhoop en corruptieve handelingen, lijkt in Suriname een groot tijdverdrijf te zijn. Met een constante stroom van verwijten, echter, is geen enkele natie er ooit op vooruit gegaan. Om die reden is het nu absoluut de tijd te werken aan het (her)winnen van het vertrouwen van het volk, middels transparantie.
Arnold Dwarka en Vishma de Keijzer
"Als corruptie een ziekte is, vormt transparantie een centraal onderdeel van de behandeling."- Kofi Annan