(Aangeboden)
Stichting 8 december 1982 veroordeelt de staatsgreep in Myanmar en roept de regering op in Caricom-verband te eisen dat de Myanmarese militaire autoriteiten de uitslag van de recente nationale verkiezingen respecteren en afstand nemen van de ongrondwettelijke greep naar de macht. Uit onze eigen ervaringen en diepgewortelde overtuiging in democratie en rechtsstaat roepen wij de nieuwe militaire junta van Myanmar op om onmiddellijk en onvoorwaardelijk alle gevangenen vrij te laten, de noodtoestand in te trekken en het democratisch gekozen parlement
te erkennen en te eerbiedigen.
Vox populi, vox Dei! Dit dient gepaard te gaan met handelingen waarbij de autoriteiten onmiddellijk een einde maken aan willekeurige beperkingen op de vrijheid van meningsuiting, informatie, vergadering en vereniging. De verantwoordelijkheid van de wereld en dus ook Suriname overstijgt elk principe van soevereiniteit, aangezien de toetreding tot internationale verdragen met als opdracht bescherming van de democratie en mensenrechten, een gezamenlijke en gedeelde verantwoordelijkheid op onze schouders legt om hier voor te staan wereldwijd.
mensenrechtenschendingen aangezien de militaire opperbevelhebber, Sr. Gen. Min Aung Hlaing, direct betrokken was bij misdaden tegen de menselijkheid begaan tijdens de militaire “ontruiming operaties tegen Rohinya moslims in 2017, evenals oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid gepleegd tijdens militaire operaties tegen de Kachin, Shan, Rakhine en andere etnische minderheden.
De buitensporige aanval van het leger op de democratie zou een duidelijke oproep moeten zijn voor onze regering, de Caricom en de wereld om als één te handelen om het leger eindelijk uit de politiek te krijgen en de belangen en democratische vrijheid van de bevolking van Myanmar boven alle andere overwegingen te stellen.
Voozitter Stichting 8 december 1982