Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf van twaalf jaar geëist tegen de ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, met onmiddellijke gevangenneming. Ook is er een boete van SRD 500.000 geëist.
Vandaag heeft de inhoudelijke behandeling plaatsgevonden van de strafzaak tegen Hoefdraad. Er heeft onrechtmatig onttrekking plaatsgevonden van financiële middelen bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en het betreft middelen die ruim SRD 4 miljard bedragen geeft de procureur-generaal, Roy Bajnath Pandey, te kennen tijdens zijn requisitoir.
Hoefdraad heeft samen met de ex governor van de CBvS een bedrag van ruim SRD 2,2 miljard ten onrechte onttrokken van de moederbank. Uit de bewijsmiddelen is volgens de PG gebleken dat een aantal entiteiten erbij gehaald zijn om geld te onttrekken van de bank niet voor schuldverrekening aangewend maar welke door hem besteed zijn geworden. Het betreffen entiteiten die niet eens aan de staat behoren. Volgens het OM heeft misbruik gemaakt van zijn functie als minister.
De PG heeft een vordering aangeboden voor het verkrijgen van een machtiging voor het instellen van een strafrechtelijk financieel onderzoek. Deze is bedoeld om de gelden terug te kunnen traceren. Het requisitoir van de PG bestaat uit 40 pagina’s.
Bajnath Pandey heeft naar aanleiding van de verschillende bewijsstukken als proces-verbalen en getuigenverklaringen aangegeven dat Hoefdraad wel degelijk op de hoogte was van de overeenkomsten gesloten met Clairfield Benelux en de verkoop van de eerste trance panden.
De PG verwijst naar verklaring van de ex-vicepresident Ashwin Adhin die heeft aangegeven dat Hoefdraad geen toestemming heeft gehad van hem noch van de toenmalige president, Desi Bouterse, voor de verkoop van ontroerende goederen bij de eerste trance.
Verschillende bankdirectieleden hebben verklaard dat Hoefdraad nooit de bedoeling had om aan schuldverrekening te doen van een langlopende rekening. “Hoefdraad was slecht op geld uit”, is verklaard door een van de leden. Er heeft geen aflossing plaatsgevonden van de langlopende leningen maar is middels drogredenen op zo een manier geld verstrekt aan de staat welke verwijst naar monetair financiering. Monetair financieren mag niet volgens de bankwet.
Van Trikt en Hoefdraad waren goed in contact met elkaar. “Het was één twee tussen gewezen ex-governor en de gewezen ex-minister van Financiën”, zegt de PG naar aanleiding van de getuigenverklaringen. Van Trikt geeft aan dat Hoefdraad hem nimmer op de hoogte gesteld had dat acht van de negen panden niet aan de staat toebehoren. Dit heeft hij te horen gekregen van een van zijn bankdirectieleden nadat die en onderzoek daartoe had gedaan. “Hoefdraad heeft de CBvS ertoe bewogen ongedekte kredieten te verstrekken aan de staat”, heeft Van Trikt verklaard in zijn verhoor.
Bajnath Pandey heeft gebruik gemaakt van diverse bewijsstukken als emailwisselingen tussen Hoefdraad en Ginmardo Kromosoeto (ex-directeur van de Surinaamse Postspaarbank), Van Trikt, Faranaaz Hausil, informatie op USB-sticks van voice note berichten en Whatsapp berichten.
De raadsmannen van Hoefdraad hadden gevraagd voor uitstel om zich te buigen over de aanpassingen die de procureur-generaal, mondeling heeft doorgevoerd ter zake zijn requisitoir. De rechter zegt voor het eerst dit verzoek te hebben gehoord en heeft ervoor gekozen om een uur schoring te geven in plaats van om een ander datum te geven. De rechter heeft besloten dat de datumwijzingen in de vordering wordt toegestaan.
De raadsmannen komen 14 maart weer aan de beurt om antwoord te geven. Rechters Marie Mettendaf en de leden Maureen Dayala en Danielle Karamatali hebben aangezeten bij deze zaak.
Vishmohanie Thomas