HET WAS EIGENLIJK te mooi om waar te zijn dat Suriname op zeer korte termijn de beschikking zou krijgen over het Pfizer/BioNtech-vaccin om mensen te beschermen tegen het coronavirus. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid maakte halverwege januari bekend dat dit vaccin de keuze was van Suriname. De registratiecommissie voor geneesmiddelen had hiertoe een positief advies gegeven, dus niets leek de komst van de vaccins meer in de weg te staan. Ze zouden volgens de bewindsman “in februari” aankomen en in eerste instantie bestemd zijn voor de “frontliniemedewerkers”, ofwel de mensen die dagelijks in aanraking komen met mensen die met het coronavirus besmet zijn. Er zou ook een vaccinatieprogramma komen, waarbij als eerste de risicogroepen ingeënt zouden worden.
Echter, het ministerie van Volksgezondheid maakte dinsdag bekend dat Suriname niet het gewenste vaccin van Pfizer/BioNtech krijgt. Echter, de productie daarvan stagneert en de leverancier kan zelfs niet op tijd voldoen aan de met West Europese landen overeengekomen voorraden, waardoor die hun vaccinatieprogramma hebben moeten herzien. Het worden dus vaccins van AstraZeneca voor Suriname. Dat vaccin is nog niet goedgekeurd door de WHO, maar die goedkeuring wordt binnenkort wel verwacht. En de medicijn zal dan dus veilig zijn, zegt Ramadhin.
Suriname is volledig afhankelijk van wat internationale organisaties bereid zijn te verstrekken, kan nu worden geconcludeerd. Arme landen moeten maar achter in de rij aansluiten en hopen dat ze nog iets van de kruimels krijgen. Rijke landen krijgen voorrang. Immers, die hebben vele miljoenen gepompt in de ontwikkeling van de vaccins. Dat is een vanzelfsprekende beslissing, ook al is daar weinig begrip voor in arme landen. Midden januari zei Ramadhin dat Suriname en een zeventigtal kleine landen zich in Covax hadden gebundeld om te onderhandelen met de makers "zodat ook wij als land met een kleine bevolking kunnen worden voorzien. Als Suriname alleen als land zou onderhandelen zouden we misschien dit jaar geen toegang krijgen tot het vaccin".
Door de grote vraag wereldwijd voor het vaccin, heeft Covax ook gekeken naar wat al beschikbaar is voor andere landen. "Dus veel keus was er niet, want er is voor ons onderhandeld." Maar met geld koop je (ook) gezondheid, dat blijkt nu weer. De komende tijd krijgt Suriname waarschijnlijk maar 25.000 doses, wat nauwelijks voldoende is voor een paar procent van de bevolking. Volgens voorzichtige inschattingen zal met het tempo van de verwachte leveringen pas volgend jaar iedereen in Suriname gevaccineerd zijn.