PARAMARIBO - Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en een aantal scholen hebben het onderwijs van huis uit enigszins opgestart. Maandag is de distributie van lespakketten begonnen, zodat de leerlingen thuis kunnen werken.
Het is nog onduidelijk hoe alles is geregeld. Het heeft er veel van dat scholen zelf het te volgen proces (deels) vaststellen. Eén van de gekozen modellen is dat de leerlingen één tot twee weken de gelegenheid krijgen om de opgaven te maken en de antwoorden te appen naar de vakleraar die het gecorrigeerde werk op dezelfde manier terugstuurt.
Alessandro Kasiman en Iffan Sarpan zitten beiden in de derde klas van de Hendrikschool. De Ware Tijd sprak hen woensdag kort nadat ze het lesmateriaal hadden gekregen. "Wel een beetje forcerend op deze manier, maar thuis ga ik kijken wat ik allemaal moet doen", reageert Kasiman.
Geen van beide tieners heeft deelgenomen aan onlineonderwijs toen dat nog werd gegeven. Sarpan: "Ik zit al weken thuis. Het enige dat ik zelf heb gedaan is boeken lezen. Onlineonderwijs volgen is niet mijn ding om te leren."
Kasiman sluit aan en noemt het lastige van thuisonderwijs dat "schoolkameraden je niet even kunnen helpen als je iets niet begrijpt en mijn ouders hebben ook niet altijd tijd". Hij hoopt dat het gekozen systeem van lespakketten beter is dan onlineonderwijs. "Ik hoef het gelukkig pas over twee weken in te leveren."
Jalon Kemper zit in de eerste klas en zijn zus Niguisha in het tweede leerjaar, eveneens op de Hendrikschool. Jalon heeft geen onlinelessen gehad tijdens de verlengde kerstvakantie. "Ik vind de lespakketten heel goed. Dan raak ik tenminste niet veel achter. En ik wil leren om straks goed te worden in de maatschappij." Ook Niguisha ziet de noodzaak van thuis leren in. "Ik wil zo min mogelijk van de lessen missen. Ik heb wel wat wiskunde gedaan, maar daar bleef het bij."
Ouder Jennifer, die niet met haar volledige naam in de Ware Tijd wil, noemt het lessenpakket "slecht georganiseerd en rommelig". Haar dochter kreeg alleen Spaans mee naar huis. "En wat gebeurt dan met de rest van de vakken? Er is uitleg noch instructies gegeven." De moeder staat wel achter het systeem dat de leerlingen lesstof mee naar huis krijgen. "Want een hele dag op je telefoon is niets. Ik ga met haar zitten om te helpen waar ik kan."
Een andere ouder, Vanessa Paiman, is in eerste instantie kort en bondig: "Beter iets dan niets!" Om eraan toe te voegen dat ze begeleiding vanuit de school nog steeds belangrijk vindt, "want wij als ouders hebben daar niet altijd de tijd voor".
Rodette Marengo, biologielerares op de Froweinschool, ziet de lespakketten als een goed alternatief om de leerstof bij te houden. "Via Google Meet werden er ook lessen gegeven, maar lang niet elke leerling werd daarmee bereikt." Op de vraag hoe lang ze op deze manier haar leerlingen les zal moeten lesgeven, reageert ze schouderophalend. "Laten we hopen dat de scholen snel weer open gaan."
Orthopedagoog Manon Sanches is blij met deze ontwikkelingen van de lespakketten. "Het onderwijs moet continu en voor iedereen toegankelijk zijn. Onlineonderwijs kan werken, maar dan moet iedereen wel de mogelijkheden hebben, zoals goede internetverbinding. En dat is lang niet altijd en overal het geval."