Nederland: archieven over Suriname worden openbaar gemaakt

Foto: Shutterstock
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

3 Februari 2021 13:25

Voor mij lezen

De archieven over de Nederlandse betrokkenheid in de jaren tachtig in Suriname worden openbaar gemaakt. Het Nederlandse parlement, de Tweede Kamer, heeft vandaag een motie aangenomen waarmee de Nederlandse regering wordt opgedragen de archieven openbaar te maken. De openbaarmaking dient voor onderzoeksdoeleinden met waarborging van de privacy van mensen.

Met de openbaarmaking moet meer duidelijk worden over mogelijke Nederlandse betrokkenheid bij de staatsgreep van Desi Bouterse in 1980. Een grote Kamermeerderheid vindt dat er nog veel vragen onbeantwoord zijn en dat de antwoorden misschien gevonden kunnen worden in documenten die nu nog geheim zijn.

Al jaren doen geruchten de ronde over een mogelijke rol van Nederland bij de staatsgreep. Die gaan onder meer over de betrokkenheid van kolonel Valk, destijds hoofd van de Nederlandse missie in Suriname. Die zou Bouterse adviezen hebben gegeven.

De documenten waren tot 2060 als geheim geclassificeerd. Een van de vaak gebruikte argumenten daarvoor is het belang van de privacy van mensen die erbij betrokken waren. De Tweede Kamer wil nu dat de Nederlandse regering de documenten toch openbaar maakt, “met waarborging van de privacy”.

In het Decemberstrafproces wordt door de verdediging van Bouterse al jaren geroepen dat “staatsgevoelige archieven” in Nederland zijn opgeborgen. Irvin Kanhai, de advocaat van Bouterse, is van oordeel dat het Decemberstrafproces een politiek proces is. Dat is volgens hem tevens de reden waarom de Nederlandse regering het besluit heeft genomen om “staatsgevoelige archieven” voor maar liefst zestig jaar als gesloten en opgeborgen te verklaren. “De Nederlanders weten precies wat in 1982 is gebeurd,” aldus Kanhai.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel