Arbeiders Cevihas ongerust over baanzekerheid

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

3 Februari 2021 08:08

Voor mij lezen

PARAMARIBO - “Zolang ik hier zit zijn uw werkplekken gegarandeerd”, verzekerde minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) dinsdag de medewerkers van de Centrale voor Vissershavens in Suriname (Cevihas). Zij boden hem een petitie aan waarin de vrees wordt geuit dat hun baan in gevaar komt. De medewerkers zijn namelijk bezorgd over de schriftelijke toestemming van de bewindsman aan het bedrijf Deep Sea Atlantic om zijn boten voor red snapper te laden en te lossen bij Sail in plaats van bij Cevihas.

De medewerkers boden eenzelfde petitie aan voorzitter Marinus Bee van De Nationale Assemblee aan. Tegenover hem verklaarden ze dat het besluit van Sewdien verregaande financiële gevolgen zal hebben waardoor het voortbestaan van het bedrijf en daarmee hun baan in gevaar komt. Deep Sea Atlantic heeft een vloot van ongeveer zeventig tot tachtig boten en als die elders gaan aanmeren zal 40 procent van de directe inkomsten van Cevihas weg komen te vallen.

Dayanand Dwarka, voorzitter van de personeelsbond Cevihas, zegt dat er is geïnvesteerd om het lossen en laden goed te laten verlopen "en zo een besluit brengt de werkgelegenheid van vijftig medewerkers in gevaar." Volgens hem is het verlenen van toestemming in strijd met een resolutie van 2010. "Daarin is Cevihas aangewezen als dè aanmeerplaats voor alle boten die buiten onze territoriale wateren vissen."

De gedachte hierachter is volgens de vakbondsleider ordening en transparantie brengen. Hij betreurt het dat de minister geen overleg met de vakbond heeft gepleegd alvorens het besluit te nemen. De raad van commissarissen van Cevihas zou wel op de hoogte zijn geweest. Sewdien rechtvaardigt zijn besluit met de mededeling dat het staatsbedrijf Sail hierdoor in zijn behoefte aan visverwerking kan voorzien.

Het gaat volgens hem om een fractie van het aantal boten dat bij Cevihas aanmeert. Overigens, Sail is aandeelhouder bij dit bedrijf. Uit de uitleg van de minister blijkt dat het inefficiënt zou zijn om de boten eerst te laten lossen bij Cevihas en vervolgens over de weg de vangst naar Sail te transporteren. Het zou eerder zijn gebeurd dat vissersboten daar hebben gelost, zegt hij. "Sail beschikt over een haven en douanefaciliteit. Het bedrijf heeft in het verleden boten uit Brazilië en Venezuela ontvangen", zei Sewdien.

Hij is bereid met de vakbond te praten, mochten er duidelijke bezwaren zijn. Hij verzekert dat het er niet om gaat Cevihas tekort te doen. Immers, het bedrijf heeft ook andere activiteiten zoals het verkopen van ijs aan vissersboten. Sewdien zegt dat het bovendien de bedoeling is om meer vissersboten aan te trekken. "Ons streven is meer boten in Suriname te laten aanmeren. Er zijn meer dan tweehonderd vergunningen per jaar uitgegeven om te vissen op red snapper. In tegenstelling tot jaren geleden toen per jaar enkele duizenden tonnen aan snapper werd binnengehaald was dat vorig jaar slechts rond de vijfhonderd tot zeshonderd ton."

De reden daarvoor werd hem duidelijk toen hij met de Venezolaanse ambassadeur sprak over onder meer visserij. "Hij heeft aangegeven dat er klachten zijn over de behandeling die de vissers krijgen in Suriname en dat ze soms afgeperst worden. Dit moeten we zeker onderzoeken." Hij zal deze kwestie bespreken met de directie van Cevihas en de vakbond.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel