Personeel Cevihas uit bezorgdheid over bestaansrecht bedrijf in petitie

Cevihas-personeel heeft gisteren een petitie overhandigd aan vicepresident Ronnie Brunswijk. Foto: Facebook
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

3 Februari 2021 08:03

Voor mij lezen

Het besluit van minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), waarbij het visverwerkingsbedrijf Deep Sea Atlantic voortaan zijn boten niet bij Cevihas maar bij Sail moet lossen, zorgt voor grote bezorgdheid onder het Cevihas-personeel. Hun bezorgdheid hebben zij gisteren onderbouwd in een petitie en die overhandigd aan vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk en de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA) Marinus Bee.

Deze beslissing zou verregaande financiële gevolgen hebben, die het bestaansrecht en daarmee de bestaanszekerheid van de werknemers en hun gezinnen direct en ernstig in gevaar brengen. De petitionarissen zijn ondersteund door de vakbondsleiders Robby Berenstein en Dayanand Dwarka. Berenstein deed het verzoek aan de vp om zijn invloed aan te wenden om het genomen besluit terug te draaien.

In de petitie is opgenomen dat Cevihas een gezond bedrijf is, niet afhankelijk is van overheidssubsidies en zijn inkomsten genereert uit een uitgebreid pakket aan diensten die aan de tweehonderd vissersvaartuigen worden verleend. Er is in de afgelopen jaren fors geïnvesteerd om de diensten af te stemmen op het afhandelen van dit aantal boten.

“Geen enkel bedrijf zal een significante en abrupte terugval van 40 procent van zijn inkomsten kunnen overleven, omdat het wegvallen van Deep Sea Atlantic met zijn vloot een enorme financiële aderlating zal betekenen voor het bedrijf,” staat verder in de petitie.

De werknemers en hun gezinnen zijn bezorgd over hun toekomst. Op het parlement wordt het beroep gedaan om alles in het werk te stellen dat de maatregel wordt teruggedraaid en dat de leiding en het personeel van Cevihas het voortbestaan van dit bedrijf kunnen waarborgen en verder ontwikkelen.

DNA zal vanuit haar verantwoordelijkheid deze kwestie bespreken met de hoogste leiding van het land om deze beslissing opnieuw te bekijken. Belangrijk is dat de weinige goed draaiende staatsbedrijven worden behouden en zelfs verder worden uitgebreid naar beter functioneren, zegt Bee.

Ook vp Brunswijk heeft de ontevreden medewerkers beloofd om deze kwestie te bespreken in de ministerraad en met president Chan Santokhi. “Ik wil niet zeggen dat het meteen in orde komt, maar ik zal alvast met de minister bellen. Indien ik dit niet kan oplossen zal ik het bespreken met de president,” verzekerde de vp de petitionarissen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel