Van Dijk: “DNA-voorzitter moet tot inkeer komen”

Nailah van Dijk. Foto: Advocatenkantoor Van Dijk-Silos
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

3 Februari 2021 06:07

Voor mij lezen

Dat de voorzitter van De Nationale Assemblee, Marinus Bee, het assembleelid Sergio Akiemboto niet heeft toegelaten tot de assembleevergadering gisteren en op het standpunt blijft dat de politicus geen lid meer is van het hoogste college van staat, is alles behalve juist. Dat zegt de advocaat van Akiemboto, Nailah van Dijk, in gesprek met Suriname Herald.

De advocaat keurt de handelingen van de voorzitter af en roept hem op om tot inkeer te komen. “Als de voorzitter niet ervoor kiest om zelf tot inkeer te komen en te corrigeren, want dat is ook mogelijk, dan zal meneer Akiemboto naar de groene tafel gaan,” zegt van Dijk.

Ontstane situatie
Artikel 141 van de Kiesregeling geeft aan dat je een brief naar de president moet sturen dat je je het lidmaatschap opzegt. Datzelfde artikel geeft aan, dat de president de brief moet doorsturen naar de voorzitter van het parlement. Er is niet aangegeven binnen hoeveel tijd dat moet gebeuren. Op 5 januari heeft Akiemboto zijn brief gestuurd naar president Chan Santokhi. De president heeft nagelaten conform de Kiesregeling voor het voltooien van het beëindigingsproces, om de brief door te sturen naar de voorzitter van DNA.

Intussen is Akiemboto van gedachten veranderd en heeft op 18 januari de brief ingetrokken. “Daar is niets mee aan de hand, omdat de wetgever in de Kiesregeling heeft aangegeven hoe het proces van beëindiging, als je zelf ontslag zou nemen, voltooid is. Als de wetgever had gewild dat middels het afgeven van de brief jouw lidmaatschap zou beëindigen, dan had de wetgever niet in de wet hebben aangegeven wat de president daarna zou moeten doen,” zegt de advocaat.

Grondslag van onrechtmatige daad
Ze is van mening dat het beëindigingsproces niet voltooid is en Akiemboto nog altijd assembleelid is. “Komt nog bij kijken dat de president in een brief naar het parlement aangeeft, dat hij geen rechtsgevolgen verbindt aan de brief. Hoe kan de voorzitter van de assemblee dan tot het standpunt komen dat volgens hem het lidmaatschap wel beëindigd is, wanneer de Kiesregeling zegt wat er moet gebeuren? Mijn mening is dat het standpunt van de voorzitter onjuist is en het een grondslag is van onrechtmatige daad,” concludeert van Dijk.

De advocaat benadrukt dat het een standpunt is van de voorzitter en niet van het parlement. “Er is geen stemming geweest en als we de nieuwsberichten volgen, dan is de meerderheid van het parlement van mening dat Akiemboto verder mag gaan als parlementariër,” zegt de advocaat. Ze geeft ver aan dat als dit zover komt dat de rechter gevraagd moet worden voor een uitspraak, zij een sterke case heeft tegen de voorzitter.

Jerrel Harderwijk

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel