Rechtszaak DNA-lidmaatschap Akiemboto niet uitgesloten

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

3 Februari 2021 05:50

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Het is niet uitgesloten dat Sergio Akiemboto (NDP) de staat, in deze De Nationae Assemblee, voor het gerecht daagt omdat hij door parlementsvoorzitter Marinus Bee wordt belemmerd zijn werk als volksvertegenwoordiger te doen. De politicus werd dinsdag, tot groot ongenoegen van zijn partij, de toegang tot de huishoudelijke vergadering ontzegd.

Woensdag stuurt advocaat Nailah van Dijk die de politicus juridisch bij staat een brief naar de voorzitter van het parlement met een ultimatum haar cliënt in de gelegenheid te stellen zijn werk als volksvertegenwoordiger onbelemmerd te laten doen. Zij typeert de handeing van Bee als "onrechtmatig". Wordt geen gevolg gegeven aan de sommatie sluit de advocaat een gang naar de kortgedingrechter niet uit.

Akiemboto die begin januari zijn ontslag als parlementariër indiende bij de president maar de ontslagbrief enkele dagen later introk, acht zich nog volksvertegenwoordiger. Hij wordt daarin ondersteund door de NDP en de VHP. Bee vindt evenwel dat hij dat niet meer is en daarom geen convocatie heeft gekregen voor de vergadering van dinsdag. Ook de NPS en Abop zijn van mening dat Akiemboto geen parlementariër meer is.

Akiemboto had de voorzitter per deurwaardersexploot laten weten dat hij naar de vergadering zou komen ofschoon hij geen convocatie had ontvangen. Per ommegaande stuurde Bee, ook per deurwaarder, hem een brief waarin de NDP'er werd meegedeeld dat hij niet zou worden toegelaten, omdat hij niet was uitgenodigd voor de vergadering. De assembleevoorzitter zegt juridisch advies te hebben ingewonnen en dat advies komt erop neer dat de NDP'er met het schrijven van zijn ontslagbrief aan de president, geen volksvertegenwooriger meer is.

Van Dijk merkt op dat hoewel Akiemboto ontslag had aangeboden de procedure tot beëindiging van het lidmaatschap van het parlement niet is voortgezet en voltooid. President Chandrikapersad Santokhi had de ontslagbrief naar het parlement moeten sturen. Echter trok het assembleelid deze brief in voordat het staatshoofd in deze kwestie acties had ondernomen.

"De proceure voor beëindiging van het lidmaatschap wordt voortgezet door het doorsturen van het schrijven oor de president naar de assemblee waarbij de mededeling wordt gedaan dat zo een lid zelf onts;ag heeft ingediend. Nu heeft de president nagelaten om bij ontvangst van het schrijven verdere actie te ondernemen. Er is dus geen procedure ingezet om het lidmaatschap te beeindigen", zegt de jurist.

Ze merkt verder op dat er ook geen begin is gemaakt om de vacature die zou zijn ontstaan in te vullen. Dus is haar cliënt ook op grond daarvan nog steeds lid van het parlement. Van Dijk vindt het frappant dat terwijl de president die het proces van ontslag moet inzetten geen rechtsgevolgen verbindt aan de brief van Akiemboto, Bee wel vindt dat haar client geen lid meer is van het college. "Dat is niet juist", stelt de advocaat.

Akiemboto zal dus zijn recht zoeken door alvast een brief te laten schrijven naar Bee om aan te geven dat hij nog volksvertegenwoordiger is en alszodanig geaccommodeerd moet worden. "Hij heeft rechten en plichten als parlementariër en die moet hij kunnen uitvoeren en als hij daarin belemmerd wordt is er sprake van een onrechtmatige daad. Bee krijgt woensdag een brief met termijn waarin hij zijn standpunt dient te corrigeren.

Van Dijk vindt het ook "onbegrijpelijk" dat het merendeel van het parlement vindt dat Akiemboto nog lid is en Bee op zijn standpunt is blijven staan. "De vraag is ook wel, in hoeverre is het standpunt of het handelen van de voorzitter rechtsgeldig wanneer de meerderheid van het parlement een andere mening heeft."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel