PARAMARIBO - Rechter Maytrie Kuldip Singh en officier van justitie (ovj) Cynthia Klein zijn donderdag tijdens de voortzetting van de geruchtmakende rechtszaak van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) er niet van overtuigd geraakt dat Faranaaz Hausil, directeur Legal, Compliance & International Affairs bij de moederbank, niets te maken zou hebben gehad met wat zich er heeft afgespeeld. Sterker nog, de rechter is nu, op basis van de getuigenverklaringen in het gerechtelijk vooronderzoek, van mening dat Hausil niet conform de haar opgedragen taken bij de bank heeft gehandeld en betrokken is geweest bij financiële malversatie.
Tegen de advocaten van de CBvS-topper zei de rechter dan ook dat er ernstige bezwaren zijn om haar in voorlopige vrijheid te stellen. Volgens de magistraat zou dat een schokeffect hebben in de samenleving. Kuldip Singh zei dat wanneer aan het einde het bewijs is geleverd zij een prognose zal maken voor een eventuele straf.
In deze zaak moest donderdag ook Ginmardo Kromosoeto, ex-directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), voor de rechter verschijnen. Echter, hij was afwezig omdat hij in de ochtend een Covid-19-test heeft moeten doen en het resultaat daarvan moest worden afgewacht. Zijn confrontatie met getuigenverklaringen is uitgesteld. Voor Hausil is die fase nu achter de rug en zal zij als verdachte verder worden gehoord door de rechter.
Kuldip Singh heeft Hausil, bij het confronteren met de getuigenverklaringen, er vaker op moeten wijzen dat zij als hoofd van de juridische afdeling bij de bank en met een werkervaring van langer dan twintig jaar wel veel beter had moeten weten dan nu te komen zeggen dat zij van niets wist en pas achteraf in kennis zou zijn gesteld van wat er is gebeurd. Dat er een verstoorde relatie was tussen de verdachte en voormalig governor Robert van Trikt doet er voor de rechter niet toe.
Verwijtend hield zij Hausil voor dat niet ex-minister Gillmore Hoefdraad van Financiën haar directe superieur is geweest maar Van Trikt. De directeur zou volgens de getuigenverklaringen, maar ook uit wat de andere verdachten hebben verklaard, mogelijk in opdracht of samen met Hoefdraad hebben meegewerkt aan het bedenken van een constructie en het opmaken van contracten om onroerend goed op te laten kopen door de SPSB.
Het kan er bij de rechter niet in dat Hausil als directeur verantwoordelijk voor het juridisch beoordelen van dit soort transacties, niet heeft ingegrepen toen zij merkte dat Hoefdraad, zonder toestemming van de regering, de panden opkocht. De directeur zou ook geen actie hebben ondernomen toen bleek dat de panden niet het eigendom waren van de staat, maar van stichtingen waarvan de enige belanghebbende, de Nederlander Robert Putter, werkzaam is geweest als consultant van de SPSB.
Hausil hield vol niets te weten. Ze zou er ook niet van op de hoogte zijn geweest dat de koop financieel was afgehandeld nog voordat de officiële documenten en waarborgen waren geproduceerd en een paar miljoenen naar de staat waren overgemaakt vanuit de SPSB.
Voor Hausil valt het moeilijk als verdachte al bijkans zeven maanden opgesloten te zitten in de gevangenis. Bij elke zitting heeft zij moeite haar emoties te bedwingen. Op een vraag van de rechter als er enige verbetering is gekomen in haar situatie, waarover zij eerder heeft geklaagd, zei zij huilend liever niet in het openbaar erover te willen praten.
Van Trikt en zijn zakenpartner Ashween Angnoe moeten ook verder worden geconfronteerd met getuigenverklaringen die tegen hen zijn afgelegd, waaronder die van Hausil in de rechtszaal. Hoefdraad, de vierde verdachte in deze kwestie, is voortvluchtig. Zijn zaak wordt door het Hof van Justitie behandeld omdat hij een gewezen bewindsman is. Het hof heeft, nadat het alle tegenwerpingen van Hoefdraad heeft verworpen, besloten dat het Openbaar Ministerie een begin maakt met een pleidooi waaruit een strafeis moet voortkomen.