PARAMARIBO - De situatie in het inheemse dorp Christiaankondre/Langamankondre dat in de volksmond bekend staat als Galibi, baart kapitein Richardo Pane van Christiaankondre grote zorgen. Door de Covid-19-situatie is het voor de ondernemers in het dorp niet meer mogelijk te doen aan toerisme en ook het verkopen van vis in Frans-Guyana kan niet omdat de grens gesloten is. "De situatie behoeft dringend aandacht. De toeristen komen niet vanwege Covid-19 en de overheid heeft de ondernemers in het dorp geen ondersteuning gegeven, terwijl ze wel geregistreerd zijn", zegt Pane bezorgd tegen de Ware Tijd.
De vissers gaan nu naar de markt te Albina om hun product te verkopen. "Die is echter een kleine markt. Het is namelijk zo dat, net als wij, vele anderen niet meer naar Frans-Guyana kunnen. Zij verkopen hun waar dan op de markt in Albina. Dus er is veel aanbod en dat werkt niet in ons voordeel", legt Pane de situatie uit. Hij heeft zijn mensen op hart gedrukt de overtocht niet te wagen, omdat er veel Covid-19 is in Frans-Guyana en de douane hun waar al eens heeft afgepakt.
Met het zeeschildpaddenseizoen van midden februari tot begin augustus in aantocht maakt hij zich ook zorgen over het feit dat er volgens hem al twee jaar niet gedaan wordt aan monitoring en controle van deze beschermde dieren. "De economische situatie is ernstig, daardoor neemt het stropen toe. Het is een harde realiteit. Dus praten we nog over beschermen? En wat beschermen we dan eigenlijk?" vraagt de kapitein retorisch. "Ondanks Covid werd er aan de Franse kant wel gecontroleerd op stropers, maar aan de Surinaamse kant is het een chaos."
Hij is er ook niet over te spreken dat het natuurreservaat Babunsanti dat noordelijk van Galibi ligt nu aan de grillen van de natuur is overgelaten. Het reservaat werd ingesteld voor het beschermen van de zeeschildpaddenpopulatie. Door het bevorderen van natuurtoerisme in het gebied als mechanisme om aan geld te komen werd de inheemsen van Galibi een alternatief geboden zodat ze niet afhankelijk meer zouden zijn van het vlees en de eieren van de zeeschildpadden die bij wet beschermde diersoorten zijn. "We zijn bezig te praten met de regering om een oplossing te brengen in deze situatie. Maar ik weet eerlijk gezegd niet hoe we dit en het toerisme ook weer van de grond kunnen krijgen", zegt Pane.
Het World Wildlife Fund Guianas (WWF Guianas) bevestigt dat ze vorig jaar geen monitoringactiviteiten heeft ontplooid in het gebied. "Dat was een keus van de overheid zelf, vanwege de toenemende gevallen van Covid-19 in Frans-Guyana. We hebben dus geen idee hoe de situatie er voor staat op de legstranden daar. We hebben alleen gemonitord te Braamspunt en daar was wel te zien dat het stropen toenam doordat er geen controle was", beaamt Dylan de Gruijl, manager communicatie bij WWF Guianas.
Volgens hem heeft de afdeling Natuurbeheer van het toenmalige ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer wel samengewerkt met de politie om bij roadblocks te Stolkertsijver na te gaan of er stropers met eieren langsgingen die uit het Galibigebied kwamen. Of dat effect heeft gesorteerd kan De Gruijl niet zeggen. "We begrijpen de zorgen van de kapitein en praten nog met Natuurbeheer om met het zeeschildpaddenseizoen in aantocht weer over te kunnen gaan tot monitoring in het gebied."
WWF Guianas meldt dat ze het belangrijk vindt dat er draagvlak is bij de lokale gemeenschappen voor het beschermen van de zeeschildpadden voor stropers en voor activiteiten die het legproces verstoren. De Stichting Natuurbehoud Suriname (Stinasu), die het beheer voert over de natuurreservaten, heeft in eerdere interviews aan de Ware Tijd gemeld dat er geen activiteiten in Babunsanti worden ontplooid. Stinasu was wel van plan dat weer op te pakken.