Covid-19-boetes worden verhoogd

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

27 Januari 2021 00:00

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De boete voor overtreders van de Covid-19-maatregelen worden verhoogd en deze sanctie zal vanaf vrijdag rigoureus en zonder aanzien des persoons worden opgelegd. Ook zal de politie vanaf vrijdag niet alleen bij de bruggen naar de randdistricten roadblocks opwerpen, maar ook bij alle politiebureaus.

Om de illegale bezoeken aan de recreatieoorden buiten Paramaribo in te dammen, zullen op strategische plaatsen op de uitvalwegen ook wegblokkades en controleposten worden geplaatst. Dat zei Justitieminister Kenneth Amoksi dinsdag tijdens een persconferentie, waarbij naast de strengere aanpak een total lockdown tijdens de komende twee weekends werd aangekondigd.

De boete voor het houden van feesten - wat verboden is - is aangepast naar SRD 5.000. Ook de geldelijke sanctie bij overtreding van het verbod op samenscholing is verhoogd. De politie zal nu ook strenger erop letten dat burgers mond-/neusbedekking op hebben op de plekken waar dat moet.

Hoewel de verscherpte maatregelen al zijn bekendgemaakt, worden ze pas woensdag en donderdag door respectievelijk de ministers- en de regeringsraad goedgekeurd zodat ze vrijdag door president Santokhi kunnen worden afgekondigd. Hoeveel personen al zijn beboet en hoe groot het totaalbedrag is dat daarbij in staatskas zou moeten vloeien kon minister Amoksi niet aangeven. Hoeveel tot nu toe al is geïnd ook niet.

Op basis van de toen geldende boetebedragen had een mediahuis, aldus Amoksi, uitgerekend dat op een bepaalde avond, gelet op het aantal overtreders dat door de politie op de bon was geslingerd, zeker SRD 15.000 aan boetes was uitgeschreven. Met dat gegeven als vertrekpunt zou het totaalbedrag aan boetes nu al rond de SRD 500.000 kunnen liggen, schat de bewindsman. 

Hij merkte op dat personen die beboet zijn en het daar niet mee eens zijn binnen zeven dagen in beroep mogen gaan bij de minister van Justitie en Politie. Zijn ze over het resultaat van dat beroep niet tevreden, kunnen ze binnen dertig dagen in hoger beroep gaan bij de president.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid gaf met cijfers aan hoe de vlag er momenteel bij hangt in de ziekenhuizen. De Covid-19-afdelingen van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), Diakonessenhuis en het 's Lands Hospitaal zijn vol en het Regionaal Ziekenhuis Wanica en het Sint Vincentiusziekenhuis hebben nog maar 50 procent aan capaciteit over.

De situatie in het AZP, dat kamt met coronabesmettingen van medische specialisten en OK-personeel, is dermate ernstig dat reguliere operaties voorlopig niet meer uitgevoerd worden. Slechts spoedoperaties worden nog verricht. Intussen is dat ook het geval in het Diakonessenhuis.

Momenteel zit Suriname in de fase code rood, wat betekent dat er sprake is van community transmission. Dit houdt in dat de ziekte overal in het land voorkomt, besmettingen haast niet meer naar de bron te herleiden zijn en elke burger een potentiële drager en verspreider van het zwaar besmettelijke virus kan zijn. Ramadhin stelt dat de totale lockdown bij de eerste besmettingsgolf enkele maanden geleden wel heeft gewerkt om het reproductiegetal omlaag te brengen. Gehoopt wordt dat met de komende lockdown in samenhang met de strengere maatregelen de situatie tot beheersbaardere proporties wordt teruggebracht. Daarbij is vooral de medewerking van burgers en het bedrijfsleven nodig door zich te houden aan de regels en protocollen.

Volgens minister Albert Ramdin (Bibis) is er reden om naar een aanscherping van de regels te gaan, zodat er een kentering komt in de besmettingsgolf. Delen van het volk zijn "nog gewoon aan het feesten, terwijl er een samenscholingsverbod is", aldus de bewindsman. De feestvierders en personen die ondanks het verbod naar de vakantieoorden trekken, vormen een gevaar en verpesten het voor de hele bevolking. Vandaar dat de ministerscluster, die belast is met de aanpak van de pandemie, met de verscherpte maatregelen komt. "De boetes zullen nadrukkelijk toegepast worden", stelde Ramdin.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel