Marijkedorp maakt zich op voor diversifiëren landbouw

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loadingfoto
previous Stanley Dijksteel (Bureau Eenheid), Albertus Durga (eigenaar Danray’s Agrofarm, l) en zoon Daniel Durga (m). (Foto's: CDS) next


Bewoners van Marijkedorp maken zich op voor het telen van markoesa en andere landbouwproducten. Verenigd in de Stichting Super Liga der Tucajana, hebben zij bij een oriëntatiebezoek aan landbouwgrond te Coppenamepunt, kennis opgedaan over markoesateelt en het uitoefenen van andere landbouwvormen. Het initiatief kwam van het Bureau Eenheid dat een bijdrage wil leveren aan het diversifiëren van landbouw door inheemsen.

Soulamy Laurens, fungerend directeur van het bureau, zegt dat de dorpsbewoners zullen starten met het planten van een hectare markoesa. Volgens haar is uit gesprekken met landbouwdeskundigen gebleken dat de huidige productie in ieder geval de lokale, noch de internationale behoefte dekt. De stichting heeft het bureau benaderd om te ondersteunen bij het uitvoeren van een plan voor landbouwontwikkeling in het gebied.

Een van de acties binnen het plan is om te leren van andere groepen binnen de samenleving alsook andere technieken op te doen. Tijdens het bezoek aan Coppenamepunt is er een concept van het plan overhandigd aan Laurens. Bureau Eenheid zal nu nagaan wat er is geformuleerd en het plan waar nodig bijstellen. Laurens geeft te kennen dat er volgens richtlijnen van potentiële donoren gewerkt zal worden.

Kapitein Grace Watamaleo van Marijkedorp zegt dat de inheemsen veel interesse hebben voor het telen van andere landbouwgewassen dan de traditionele ananas en cassave. “We moeten out-of-the-box denken en andere gewassen proberen. Ik denk dat het zal aanslaan bij de mensen en het zal een uitdaging zijn”, aldus Watamaleo. De stichting verwacht optimale ondersteuning van de regering naar de kleine landbouwers toe en ook de juiste begeleiding van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), zodat de productie van de grond komt.

Het plan is volgens Watamaleo een eerste stap om over te stappen naar andersoortige gewassen. Nu de keus is gevallen op het telen van markoesa, zullen er trainingen volgen op dat gebied, zegt Laurens. Deze trainingen kunnen volgens Michael Deira, beleidsmedewerker van het bureau, door tussenkomst van LVV verzorgd worden door de familie Durga (Danray’s Agrofarm) die op Coppenamepunt aan markoesateelt doet, meldt de Communicatie Dienst Suriname.
https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait