Nederland: Avondklok onlusten houden aan

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loadingfoto
previous De politie kwam in botsing met demonstranten in Rotterdam, Nederland. (Foto: AFP) next


De politie in Nederland is opnieuw in botsing gekomen met demonstranten die een avondklok trotseerden. Het is de derde opeenvolgende nacht van onlusten. De onregelmatigheden begonnen in het weekend, nadat een avondklok van negen tot vijf inging. De oproerpolitie vuurde waarschuwingsschoten af ??en gebruikte traangas om straten in Rotterdam vrij te maken, nadat een noodbevel van de burgemeester werd genegeerd door honderden demonstranten.

De onrust begon dit weekend toen demonstranten zich verzetten tegen nieuw opgelegde coronavirusbeperkingen.
Premier Mark Rutte heeft wat hij "crimineel geweld" noemde, veroordeeld. Maandagavond waren er meer gewelddadige taferelen in verschillende steden in het land. De oproerpolitie kwam in aanvaring met demonstranten in zowel Amsterdam als Rotterdam, Amersfoort en Geleen.

Vuren werden ontstoken in de straten van Den Haag, waar politie op de fiets probeerde kleine clusters mannen uit elkaar te drijven die stenen en vuurwerk gooiden. In Amsterdam is een aantal arrestaties verricht na berichten over meer vernielingen.

In Rotterdam zette de politie een waterkanon in bij botsingen met relschoppers, meldt de landelijke omroep NOS. De burgemeester van de stad heeft een nooddecreet ondertekend, waardoor de politie ruimere arrestatiebevoegdheden krijgt.

Voetbalfans van Willem II gingen de straten van Tilburg op om 'hun stad te beschermen' tegen relschoppers, meldt het Brabants Dagblad. Het geweld op zondag werd door de Nederlandse politie omschreven als de ergste onrust in vier decennia. De politie heeft in het hele land ongeveer 250 mensen gearresteerd.

In het noordelijke dorp Urk is zaterdagavond een Covid-19 testcentrum in brand gestoken.

De politie heeft zaterdag in Almere een 39-jarige man aangehouden voor het online plaatsen van bedreigende berichten over journalisten, meldt het ANP.

Burgemeesters in verschillende steden hebben gezworen noodmaatregelen in te voeren om meer ongeregeldheden te voorkomen.


De onlusten in Nederland zijn de ergste in veertig jaar. (Getty Images)

"Het is onaanvaardbaar. Alle normale mensen zullen dit met afgrijzen aanschouwen", zei de premier tegen verslaggevers.
"Wat deze mensen motiveerde, heeft niets te maken met protesteren, het is crimineel geweld en we zullen het ook als zodanig behandelen."

De Nederlandse regering heeft de zwaarste maatregelen genomen sinds het begin van de pandemie, waaronder een avondklok die loopt van 21.00 uur tot 04.30 uur. Het is de eerste in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog.

Iedereen die betrapt wordt op overtreding, wordt geconfronteerd met een boete van € 95. De bars en restaurants van het land zijn sinds oktober gesloten, terwijl scholen en niet-essentiële winkels vorige maand dichtgingen.

Er is een vliegverbod ingesteld vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika vanwege de vrees voor nieuwe varianten van het virus.
https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait