PARAMARIBO - Net als veel andere organisaties speelt Prostaatkanker Stichting Suriname digitaal in op de beperkingen die de coronapandemie met zich meebrengt. Ze zet haar voorlichtingsactiviteiten, die vijf jaar geleden begonnen voort, blijkt uit gesprek van de Ware Tijd met secretaris Frans Eersteling. “We kunnen niet in grote groepen bij elkaar komen en hebben geen keus dan ons aan te passen.”
De stichting heeft al enkele webinars gehouden om de bewustwording te vergroten. "We zullen inderdaad niet alle mensen kunnen bereiken, zoals zij die geen toegang hebben tot internet. Maar we bereiken liever een kleine groep dan niemand", maakt Eersteling duidelijk.
Bij de eerste webinar voor 2021 zal Eersteling op 31 januari een inleiding houden voor Stichting Man mit' Man. "We staan nog versteld hoe weinig mannen weten over deze kankersoort en zijn blij dat mannenorganisaties de handen in een slaan en samenwerken."
Hij benadrukt de noodzaak van voorlichting. "We zien tijdens onze sessies hoe versteld mannen staan als we vertellen waarom ze zich moeten laten checken, hoe ze kunnen weten of er mogelijk sprake is van prostaatkanker en zo ja, hoe je ermee kan omgaan." Eersteling zegt dat het al is voorgekomen dat mannen zich na een voorlichtingssessie hebben laten onderzoeken en gebleken is dat ze prostaatkanker hadden zonder dat ze het wisten.
Tijdens de vorige webinar is gesproken over de rol van fysiotherapie bij prostaataandoeningen. "We hebben de leden tips gegeven hoe ze hun bekken kunnen trainen om die aandoeningen beter onder controle te houden zodat hun leven makkelijker wordt", zegt de secretaris
Prostaatkanker Stichting Suriname hoopt met de voorlichting ook gezondheid bij mannen bespreekbaar te maken. "Er is inderdaad een drempel. Weinig mannen praten makkelijk en dat gaat zelfs heel moeilijk als het om hun gezondheid gaat. Gelukkig zien wij een lichte stijging in de bewustwording als het gaat om gezondheid, inclusief prostaatkanker. We zijn nog niet waar we wezen moeten maar er worden stappen in de juiste richting gemaakt", zegt Eersteling.
Tijdens de webinar zal opnieuw worden gesproken over hoe prostaatkanker te herkennen en over het belang dat de man zich al rond het veertigste jaar laat testen. "Er zal ook een ervaringsdeskundige zijn verhaal doen en bijvoorbeeld vertellen hoe hij heeft ontdekt dat hij prostaatkanker heeft of had en hoe hij ermee is omgegaan.
Opvallend is de opmerking van Eersteling dat er mannen met symptomen naar de arts zijn geweest en aan het lijntje worden gehouden. "Hen wordt gezegd dat het niet zo erg is, maar kanker is altijd erg," aldus Eersteling.