

![]() |
![]() |
door Gerard Lau en Marein van Schaaijk
Zonder een pakket aan maatregelen zou, zo hebben we in Starnieuws van 25 september 2020 voorgerekend, de koers gestaag verder blijven stijgen, tot wel boven de 100 in de jaren na 2023. Dat zal ongelofelijk klinken in de oren van jongeren, maar de ouderen (die de periode april 1985 tot mei 1995 hebben meegemaakt) weten dat zoiets kan gebeuren. Deze uitkomst van berekeningen is echter geen reden tot paniek, want met een CHP pakket kan dit worden voorkomen.

Het CHP bevat twee soorten maatregelen. Het eerste deel betreft de verhoging van de inkomsten (belasting verhoging) en uitgaven verlaging, met daarbij een vergroting van het vangnet door hogere AOV etc. Voorts is verondersteld dat mede dankzij het IMF, de omvangrijke aflossingen van buitenlandse schuld kunnen worden geherfinancierd. Dat betekent in feite dat wordt verondersteld dat de netto schuld in US$ constant blijft in de tijd. Door dit pakket kan de oorzaak van het probleem, het hoge financieringstekort, verdwijnen. Die tekort beperkende maatregelen zijn ingevoerd in het MacroabcSU model en dat noemen we het behoedzame scenario. Zie in de bovenstaand tabel de uitkomsten voor dit scenario. Dat geeft nog steeds een forse reële loondaling in 2021, maar in de jaren daarna zakt die niet verder. Dat is 4% beter dan in de situatie zonder pakket.
Het CHP bestaat echter behalve uit bezuinigingen ook uit groeimaatregelen. Die gezet op het behoedzame scenario, noemen we het optimistische scenario. Die maatregelen, beter gezegd veronderstellingen, gaan er van uit dat er via 96 projecten een bedrag van 3 miljard SRD per jaar wordt uitgegeven door de overheid. En er is verondersteld dat daarvan 2 miljard SRD per jaar in het buitenland kan worden geleend. Als die projecten gefinancierd kunnen worden zouden ze kunnen leiden tot productiviteitstoename en export groei. In het optimistische scenario gaan we uit van 2% extra exportgroei per jaar. Onder die omstandigheden worden behalve de monetaire doelen, die gerealiseerd worden in het behoedzame scenario, in dit scenario ook een gemiddelde BBP groei van liefst 7% per jaar, en reële loonstijging van gemiddeld 3% per jaar gerealiseerd.
Helaas levert een model geen zekerheden, maar slechts schattingen, die voor diverse grootheden (zoals de koers en de goudprijs) een beperkte nauwkeurigheid hebben. Wel kunnen met zo’n model de samenhangen worden gedemonstreerd en hoofdlijnen geïllustreerd.
*) Voor een uitgebreide versie van dit artikel kunt u hier klikken.