China: Elf mijnwerkers na twee weken onder grond bevrijd

Reddingswerkers werken in de Hushan-goudmijn waar arbeiders ondergronds zaten na een explosie op 10 januari in Qixia in de Chinese provincie Shandong. (Foto: Reuters)
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

24 Januari 2021 10:40

Voor mij lezen
loadingfoto
previous Reddingswerkers werken in de Hushan-goudmijn waar arbeiders ondergronds zaten na een explosie op 10 januari in Qixia in de Chinese provincie Shandong. (Foto: Reuters) next


Reddingswerkers in China hebben elf goudzoekers bevrijd die twee weken lang honderden meters onder de grond zaten. Op tv-beelden was te zien dat de eerste mijnwerker, die geblinddoekt was om zijn ogen tegen het licht te beschermen, naar buiten werd getild terwijl hulpverleners juichten.

Reddingspogingen worden voortgezet om nog eens 10 arbeiders te lokaliseren die nog steeds vermist zijn in de mijn. De toegangstunnel naar de Hushan-goudmijn in de provincie Shandong stortte na een explosie op 10 januari in. In totaal zaten 22 mijnwerkers vast na de explosie, waarvan de oorzaak onbekend is. Ten minste één stierf, en het is nog steeds niet bekend of de overige 10 onder de grond leven.

De eerste mijnwerker werd zondagochtend naar de oppervlakte gehaald. Hij werd geblinddoekt om zijn ogen tegen het licht te beschermen en werd onmiddellijk voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. Zijn toestand werd beschreven als "extreem zwak".

Ongeveer een uur na zijn redding werden er nog 10 mijnwerkers uit een ander deel van de mijn gehaald. CCTV zei dat één van de mijnwerkers van deze groep gewond was geraakt. Verschillende anderen werden gezien terwijl ze alleen liepen, ondersteund door reddingswerkers, voordat ze naar het ziekenhuis werden vervoerd.

De reddingsinspanningen zijn aanzienlijk versneld, aangezien het naar verwachting weken zou duren om een ??tunnel te graven om de gevangen mijnwerkers te bereiken. "Zondagochtend viel een enorm obstakel dat de put blokkeerde plotseling op de bodem van de schacht, waardoor reddingswerk een grote stap voorwaarts kon maken", vertelde hoofdreddingswerker Du Bingjian aan de door de staat gerunde Global Times.

Deze eerste man die werd gered, zat vast in een ander deel van de goudmijn dan de belangrijkste groep van 10 - die al dagen voedsel en medicijnen kregen. De groep vertelde de reddingswerkers dat ze contact hadden gehad met een eenzame mijnwerker ongeveer 100 meter onder hen, maar sindsdien het contact met hem waren kwijtgeraakt. Het is niet duidelijk of hij de eerste mijnwerker was die werd gered of niet.

De autoriteiten hebben niet kunnen communiceren met de 10 andere mijnwerkers die nog steeds vermist zijn. Du zei dat het nog niet bekend was wanneer reddingswerkers "het zesde centrale deel van de mijn zouden kunnen bereiken waar de vermiste mijnwerkers zich zouden bevinden".

De toegang tot de mijn was ernstig beschadigd en de communicatie werd verbroken door een onverklaarbare explosie. Een week lang was er geen teken van leven. Toen, op 17 januari, voelden reddingswerkers een trek aan één van de touwen die ze in kleine schachten lieten zakken die naar het donker leidden.

Een papieren briefje werd vervolgens aan een touw gestuurd van een groep van 12 overlevende mijnwerkers - 11 gevangen op één plek en een 12e gevangen verder beneden. Daarna ging het contact met de 12e mijnwerker verloren, terwijl één van de groep van 11, die in coma was geraakt na het oplopen van een hoofdwond bij de explosie, donderdag dood werd verklaard. Vervolgens werd een communicatielijn tot stand gebracht en werden voedsel en medicijnen via een smalle schacht naar hen gestuurd.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel