China: Mijnwerkers nog twee weken gevangen in de diepte

De mijnwerkers zitten bijna 600 meter onder de grond vast.
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

23 Januari 2021 10:38

Voor mij lezen
loadingfoto
previous De mijnwerkers zitten bijna 600 meter onder de grond vast. next


Chinese reddingsteams zeggen dat het meer dan twee weken kan duren voordat ze een groep mijnwerkers die honderden meters onder de grond vastzitten, kunnen redden. Ze zijn ingesloten sinds een explosie op 10 januari de toegangstunnel naar de Hushan-goudmijn in de provincie Shandong, vergrendelde.

De autoriteiten hebben een week na de ontploffing contact opgenomen met 11 mijnwerkers die de explosie hebben overleefd, maar sindsdien is er één overleden. Reddingwerkers hebben kleine gaatjes geboord om de mannen van voedsel en medicijnen te voorzien. De oorzaak van de explosie die de mijningang verzegelde, is nog steeds niet bekend.

Het lot van nog eens elf mijnwerkers die door de ontploffing vastzitten, is onduidelijk - de autoriteiten konden niet met hen communiceren, ondanks het sturen van voedsel en berichten naar andere delen van de mijn.

De groep die levend werd aangetroffen, vertelden reddingswerkers dat ze contact hadden gemaakt met een eenzame mijnwerker ongeveer 100 meter onder hen, maar sindsdien is het contact met hem verloren.

Reddingsoperaties

Reddingsoperaties zijn nu gericht op het verbreden van een smalle schacht om deze groot genoeg te maken om de mijnwerkers eruit te halen. Boren blijkt echter moeilijk omdat het door bijzonder hard graniet moet en de mijnwerkers ver onder het oppervlak vastzitten. Reddingswerkers hebben een bijkomend probleem: de mijn is drassig en het risico bestaat dat de kamer waar de mijnwerkers vastzitten, kan overstromen.

"De obstakels zijn gewoon te groot, wat betekent dat we nog minstens 15 dagen of zelfs meer nodig hebben om de mijnwerkers te bereiken", zei Gong Haitao, plaatsvervangend hoofd van de lokale publiciteitsafdeling. Het puin dat in de weg staat, weegt ongeveer 70 ton, voegde hij eraan toe.

Explosie

De toegang tot de mijn was ernstig beschadigd en de communicatie werd verbroken door de tot dusver onverklaarbare explosie. Een week lang was er geen teken van leven. Tot afgelopen zondag. Toen voelden reddingswerkers een trek aan één van de touwen die ze in kleine schachten lieten zakken die naar het donker leidden.

Een papieren briefje werd vervolgens aan een touw gestuurd van een groep van 12 mijnwerkers die de ramp hadden overleefd  - 11 gevangen op één plek en een 12e die verder beneden was ingesloten. Sindsdien is het contact met de 12e mijnwerker verloren gegaan, terwijl de dood van één van de elf, die in coma was geraakt na het oplopen van een hoofdwond bij de explosie, donderdag werd bevestigd.

Mijnongevallen zijn niet ongebruikelijk in China, waar de veiligheidsvoorschriften van de industrie slecht worden nageleefd. In december vorig jaar stierven 23 mijnwerkers na een koolmonoxidelek bij een kolenmijn.

In september kwamen 16 arbeiders om in een andere mijn aan de rand van Chongqing, ook als gevolg van koolmonoxide. In december 2019 kwamen bij een explosie in een kolenmijn in de provincie Guizhou, in het zuidwesten van China, minstens 14 mensen om het leven.

Gesteldheid mijnwerkers
De groep van 10 bekende overlevenden zit zo'n 600 meter onder de grond in het donker vast. Ze hebben regelmatig contact met de reddingsteams. Er is een communicatielijn gelegd en voedsel en medicijnen kunnen via een smalle schacht aan hen worden verschaft.

Terwijl ze pap en voedingsvloeistoffen kregen, vroegen de mijnwerkers een paar dagen geleden om een ??traditionele worstmaaltijd. Acht van hen zouden het goed doen, terwijl twee in slechte gezondheid verkeren.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel