Coronavaccin nemen is persoonlijke keus

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

21 Januari 2021 00:03

Voor mij lezen

In Suriname zullen binnenkort personen worden gevaccineerd tegen het COVID-19-virus. Echter zijn er vele discussies gaande binnen de samenleving of personen zich wel of niet zullen laten inenten. “Als je hoog risico loopt lijkt het mij goed als jij je laat vaccineren, maar het is nog steeds een persoonlijke keuze,” zegt John Codrington, hoofd van het laboratorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Tot de risicogroepen behoren onder andere personen met bijvoorbeeld suikerziekte, overgewicht en hoge bloeddruk. Personen met onderliggende aandoeningen moeten volgens Codrington als een van de eerste groepen in aanmerking komen voor het vaccin. Mensen met overgewicht kunnen alvast preventief te werk gaan, door te sporten, waardoor zij niet in aanmerking hoeven te komen voor de inenting.

Het is altijd beter als mensen de kans krijgen om maatregelen te kunnen treffen voor het welzijn van zichzelf, vindt Codrington. Hij vindt niet dat personen gedwongen moeten worden om zich te laten vaccineren, als zij zelf de behoefte daartoe niet hebben.

Bovendien zal het kostenbesparend zijn voor het land als er minder vaccins gekocht hoeven te worden. Hij merkt op dat de overheid de samenleving duidelijk moet informeren over de stand van zaken in verband met acceptatie van het vaccin. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft bepaald dat Suriname het Pfizer vaccin zal inkopen.

Vaccinatiecampagne
Intussen heeft minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid gezegd, dat wanneer in Suriname de vaccinatiecampagne van start gaat, kinderen in de leeftijdsgroep 0-18 jaar vooralsnog niet worden meegenomen.

Volgens hem was deze groep bij de experimenten met het vaccin niet meegenomen. Die onderzoeken zijn nog gaande. “Vooralsnog is het vaccin beschikbaar voor de mensen boven 18 jaar en er zijn onderzoekingen gaande. Zo gauw die resultaten bekend zijn en er goedkeuring is voor de levering voor de leeftijd onder 18 jaar zal dat ook gebeuren”, aldus de bewindsman.

Waar het bij de regering vooral om gaat is dat het om een door de WHO goedgekeurd vaccin moet gaan. Naast de frontliniewerkers zijn de mensen boven 60 jaar met onderliggende aandoeningen de volgende belangrijke groep. Het ministerie heeft reeds een profiel van de volgorde der groepen klaar. In elk geval is de laatste groep de gezonde populatie tussen 18 en 59 jaar zonder onderliggende aandoeningen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel