Communicatie prioriteit bij diasporabeleid

Henry Ori, voorzitter van de presidentiële commissie Diasporakapitaal en Diasporabank. Foto: CDS
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

20 Januari 2021 22:24

Voor mij lezen

Om de diaspora projecten te doen slagen is goede communicatie tussen het Surinaamse Diaspora Instituut en het Diaspora Instituut Nederland van eminent belang. “We moeten eenvormig gaan communiceren hier en ook daar. Het instituut in Nederland zal duidelijk moeten communiceren met de groepen daar,” benadrukt Henry Ori, voorzitter van de presidentiële commissie Diasporakapitaal en Diasporabank.

Hij vindt dat er veel tijd gestopt zal moeten worden in communicatie. “Dan praten we over juiste mensen die op beide plekken ingezet moeten worden om het werk te verzetten. Er zullen front officers ingezet moeten worden die de ideeën of aspiraties van mensen kunnen vertalen.” Vervolgens zal de informatie door gecommuniceerd moeten worden naar de stakeholders in Suriname.

De commissie heeft op verzoek van president Chan Santokhi een presentatie verzorgd aan het staatshoofd, die behoefte had aan een toelichting van het rapport dat de commissie recent heeft uitgebracht. De regeringsleider wilde onder andere weten welke aspecten van belang zijn binnen het diasporabeleid. In het rapport zijn belangrijke zaken vermeld zoals hoeveel kapitaal er mogelijk aangetrokken kan worden bij de diaspora in Nederland.

“Er is een verdienmodel bekeken. Jaarlijks komen mensen uit diaspora in met kapitaal dat terugvloeit naar de Surinaamse economie. We zien dat allemaal niet. Het is verborgen in contant geld, goederen en dienstverlening. Ook de toeristen die gemiddeld tussen 1.000 en 1.500 euro uitgeven tijdens hun reis en niet vergeten de zakenrelaties. Als je dit alles berekent, dan komen we op een bedrag in de orde van zestig miljoen euro op jaarbasis.”

De voorzitter zegt dat het staatshoofd tijdens zijn bezoek aan Nederland voornemens is gesprekken te voeren met de diaspora.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel