Bond Nimos akkoord met nieuwe lonen

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - De rust binnen het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos) is teruggekeerd. Minister Silvano Tjong-Ahin van Ruimtelijke Ordening en Milieu en de bond bij het Nimos staan op één lijn over de aanpassing van het salaris. Het geïndexeerde loon is opgetrokken naar SRD 7,45 voor een US dollar, terwijl er eerder werd betaald op basis van een koers van SRD 4,75. Aangezien het bedrag al geruime tijd niet werd aangepast, had het personeel van Nimos op 8 en 9 december vorig jaar het werk neergelegd.

"Wij gaan afstappen van contracten die in US-dollars zijn uitgedrukt. Dat zeker bij instituten die geen verdiencapaciteit hebben en slechts subsidie ontvangen", zegt Tjong-Ahin tegen de Ware Tijd. Daarom zijn de contracten opengebroken en de mensen krijgen een salaris dat redelijk en billijk is. Dat is nog betaalbaar voor Nimos en hoeft er hiervoor geen extra geld te worden aangevraagd bij het ministerie van Financiën. Dino Souprayen, voorzitter van de bond bij Nimos, beaamt het akkoord met het ministerie over onder meer de loonaanpassing. Hij zegt dat de overeenkomst hierover nog moet worden getekend en dat partijen de laatste hand hieraan leggen.

Er zal volgens Tjong-Ahin binnen zes maanden gewerkt worden aan onder meer een beter salarisbeleid. Dit zal gelden voor de Nationale Milieu Autoriteit (NMA). Het Nimos zal opgaan in de NMA. "Dat betekent niet dat de mensen astronomische salarissen zullen verdienen, maar ze zullen een redelijk inkomen hebben." Het personeel had volgens de minister slechts een contract, waarin nauwelijks secundaire voorzieningen waren opgenomen. "Alleen de werknemers hadden een ziektekostenregeling en nu zijn ook de partners en kinderen daarin meegenomen", zegt de bewindsman.

Volgens de bondsvoorzitter zal er een collectieve arbeidsovereenkomst worden opgesteld en moeten er onder meer toelagen worden toegekend aan het personeel. Dit wordt de eerste cao in de twintig jaar dat Nimos bestaat. "Vandaar dat er een behoefte was aan een bond en die is in februari 2020 opgericht", aldus Souprayen.

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait