VS: Biden zal uitvoerende bevelen nemen om Trump-beleid te keren

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loadingfoto
previous Joe Biden plant naar verluidt een '10-daagse blitz' van maatregelen om zijn presidentschap een vliegende start te geven. (Foto: Reuters) next


In zijn eerste uren als president is Joe Biden van plan uitvoerende maatregelen te nemen om enkele van de meest controversiële beslissingen van zijn voorganger terug te draaien en de heersende pandemie van het coronavirus aan te pakken. Het openingssalvo zou een 10-daagse blitz van uitvoerende acties inluiden, terwijl Biden probeert snel te handelen om het land om te leiden in de nasleep van het presidentschap van Donald Trump, zonder op het Congres te wachten.

Op woensdag, na zijn inauguratie, zal Biden een einde maken aan de beperking van Trump op immigratie naar de Verenigde Staten vanuit sommige landen met een moslimmeerderheid. Hij zal stappen ondernemen om weer deel te nemen aan het klimaatakkoord van Parijs en zal het dragen van mond- en neusmaskers verplicht stellen op federaal eigendom en tijdens interstate reizen. Dat zijn ongeveer een dozijn acties die Biden op zijn eerste dag in het Witte Huis zal ondernemen, zei zijn aankomende stafchef, Ron Klain, in een memo aan het senior personeel.

Andere acties zijn onder meer het verlengen van de pauze op de betalingen van studieleningen en acties die bedoeld zijn om uitzettingen en executies van degenen die met de pandemie worstelen, te voorkomen.
"Deze uitvoerende acties zullen verlichting brengen aan de miljoenen Amerikanen die worstelen met deze crises", zei Klain in de memo. "Verkozen president Biden zal actie ondernemen - niet alleen om de zwaarste schade van de regering-Trump ongedaan te maken - maar ook om ons land vooruit te helpen."

"Volledige verwezenlijking" van de doelstellingen van Biden vereist dat het Congres actie onderneemt, schreef Klain, inclusief de US$ 1,9 biljoen virusbestrijdingswet die hij donderdag uiteenzette. Klain zei dat Biden op de eerste dag van zijn ambtsperiode ook een alomvattende wet op de hervorming van de immigratie zou voorstellen aan de wetgevers.

Volgens mensen die over zijn plannen zijn ingelicht, zal het bieden van een pad naar het staatsburgerschap voor miljoenen illegale immigranten in de VS, deel uitmaken van de agenda van Biden. Ali Noorani, voorzitter van het National Immigration Forum en één van de belanghebbenden, zei dat immigranten op een pad van acht jaar zouden worden gezet. Er zou een snellere route zijn voor degenen die deelnemen aan het programma Deferred Action for Childhood Arrivals dat degenen die al kinderen naar de VS zijn gekomen beschermt tegen deportatie, en voor degenen uit door strijd verscheurde landen met een tijdelijke status.

Dag twee voor president Biden
Op donderdag, de tweede dag van de nieuwe president, zou Biden orders ondertekenen die te maken hebben met de COVID-19-uitbraak en gericht zijn op het heropenen van scholen en bedrijven en het uitbreiden van virustesten, zei Klain. De volgende dag, vrijdag, zal actie worden ondernomen om economische hulp te bieden aan degenen die economisch zijn getroffen door de pandemie.

In de daaropvolgende week, zei Klain, zou Biden aanvullende maatregelen nemen over hervorming van het strafrecht, klimaatverandering en immigratie - inclusief een richtlijn om de hereniging van families die onder het beleid van Trump zijn gescheiden aan de grens tussen de VS en Mexico, te versnellen. Meer acties zullen worden toegevoegd, zei Klain, zodra ze de juridische beoordeling hebben goedgekeurd.

Aankomende presidenten handelen traditioneel snel om een ??reeks uitvoerende acties te ondertekenen wanneer ze aantreden. Trump deed hetzelfde, maar veel van zijn besluiten werden aangevochten en zelfs afgewezen door rechtbanken.

Klain hield vol dat Biden niet met soortgelijke problemen te kampen zou mogen hebben, en zei: "De juridische theorie erachter is goed onderbouwd en vertegenwoordigt een herstel van een passende, constitutionele rol voor de president."
https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait