Belfort hekelt beleid president Santokhi

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

ABOP-assembleelid Edward Belfort levert ongezouten kritiek op het beleid van president Chan Santokhi. Hij is er niet over te spreken dat de regering haar beloftes, gedaan tijdens de verkiezingscampagnes van vorig jaar, niet nakomt. Belfort spreekt zelfs van kiezersbedrog. Hij noemde onder andere beloftes als “geef mij uw stem, ik geef u er een mooi land voor terug”, gedaan door Santokhi.

Belfort zegt in een interview met TBN Prime Alert dat hij de regering niet aanvalt maar dat hij gewoon een kritische parlementariër is. Ook hekelt hij het beleid van Santokhi door zijn vrouw zoveel functies te geven. Hij sprak van nepotisme waaraan de president zich volgens hem schuldig maakt. Belfort zegt dat hierover zoveel kritiek in de samenleving is losgebarsten.

Belfort vindt dat de president de benoemingen van de first lady moest terugdraaien na alle ophef die erover was ontstaan in de samenleving. “Misschien is meneer Santokhi doof of blind geworden”, zegt de volksvertegenwoordiger. Belfort is het er niet mee eens dat Santokhi zegt dat het volk moet wennen aan een andersoortige first lady. Hierdoor is het vertrouwen in en de populariteit van Santokhi de afgelopen zes maanden zodanig gekelderd, meent Belfort.

Het assembleelid mist transparantie in het beleid van Santokhi. De president doet volgens Belfort dingen die hij niet zou doen, nu juist wel. Belfort noemt onder andere de verhoging van de koers en de brandstofprijs. “Gewoon stilzwijgend wordt de brandstofprijs met een paar dollarcent omhoog gebracht.” De brandstofprijs is omhooggegaan, terwijl internationaal de olieprijs juist daalt.

Belfort haalt ook een interview van Santokhi van enkele jaren geleden met Apintie Televisie aan, waar hij aangeeft dat als hij in de regering was, dan zou het IMF niet komen. Er waren volgens Santokhi betere opties zoals human capital, diasporakapitaal en internationale contacten. Er is tijdens de regering-Bouterse geprotesteerd tegen de komst van het IMF. Belfort zegt dat Santokhi ‘optie basi’ werd genoemd, maar dat was slechts theorie, zegt Belfort. De volksvertegenwoordiger vraagt zich af hoe president Ronald Venetiaan het al die keren zonder het IMF heeft gedaan.

Belfort kan het niet vatten dat de Fed, de centrale bank van de Verenigde Staten, Suriname adviseert om naar een cambio in Miami te gaan om euro’s te wisselen tegen Amerikaanse dollars. De cambiokoersen zijn hoger dan de koers van een centrale bank, stelt Belfort. Hij vraagt zich ook af waarom er niet op het niveau van de centrale bank wordt gehandeld.

Ook vraagt de volksvertegenwoordiger zich af waarom wij niet mogen weten hoeveel Amerikaanse dollars naar Suriname zijn gekomen. Bouterse noemde tenminste wel een bedrag, zegt Belfort. Of Bouterse de waarheid sprak is punt twee, voegt Belfort eraan toe. Belfort mist transparantie voor betreft het bedrag aan dollars dat door de Centrale Bank van Suriname bij een cambio in Miami is opgekocht.

Hij zegt dat het leven van alledag duurder is geworden en dit gaat volgens hem erger worden met de komst van het IMF. Hij verwacht dat er stakingen komen van onder andere de vakbeweging. En dit komt omdat er volgens hem weinig wordt gecommuniceerd met het volk. Belfort hoopt dat de president tot inkeer komt. Anders zullen de protesten alleen maar toenemen, zegt de volksvertegenwoordiger van de coalitie.

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait