Nimos wacht onderzoek over Jinchan af

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

28 December 2020 10:01

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling Suriname (Nimos) kan nog geen uitsluitsel geven over wat de samenstelling is van het chemische materiaal Jinchan dat gevonden is in de goudvelden. Dat zegt Cedric Nelom, waarnemend directeur van het Nimos.

Het blijkt dat dit middel wordt gebruikt bij het winnen van goud in gebieden waar al met kwik naar goud is gezocht. "We hebben twee lokale laboratoria gevraagd om het te onderzoeken. We hebben de resultaten van één lab al binnen, maar van het andere moeten we nog krijgen. Dat zal deze week of begin volgende week het geval zijn. Wanneer we de beide resultaten hebben zullen we ze naast elkaar zetten en dan pas bekend maken wat de samenstelling precies is", zegt Nelom. Hij geeft toe dat de organisatie "een paar dingen heeft gezien", maar het zou beter zijn een definitief resultaat af te wachten.

Minister Silvano Tjong-Ahin van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) vroeg begin november dringend aan het Nimos om onderzoek te doen naar chemische stoffen met mogelijk cyanide die werden gebruikt bij de goudwinning, omdat dit verontrustend is voor de samenleving. "Er moet onderzocht worden wat hun chemische samenstelling is en het effect van het gebruik op het milieu. Aan de hand van deze analyse zien wij graag aanbevelingen tegemoet over de stappen die de regering, met name het ministerie, zal moeten nemen om dit probleem aan te pakken", schreef Tjong-Ahin aan het Nimos.

Volgens Nelom heeft het feit dat de uitslag nog niet bekend is te maken met het moeten vinden van een goed exemplaar van het materiaal om te kunnen onderzoeken. "We hadden zuivere - niet gecontamineerde - stof nodig voor het onderzoek. Dat hebben we - met dank aan de commissie Ordening Goudsector - gevonden. Het is belangrijk dat het materiaal zuiver is en dat we weten van waar het komt, want gecontamineerd spul geeft verkeerde uitslagen natuurlijk", legt Nelom uit.

De waarnemend directeur bevestigt dat wanneer de Nationale Milieuautoriteit (NMA) er zal zijn, zaken sneller zullen gaan. "Sneller, omdat dan duidelijk is wie wat moet doen. Er zijn nu verschillende instituten bezig met milieu en hoewel er zeker nog overlegd zal worden wanneer de NMA er is, weten de organisaties dan precies wie voor wat verantwoordelijk is." De bedoeling is dat de autoriteit in februari 2022 "up and running" moet zijn. "Het staat in de Milieuraamwet, dus het instituut moet komen, anders is de wet een papieren tijger. De president heeft aangegeven dat het Nimos, Coördinatie Milieu bij het Kabinet van de President samen met het ministerie van ROM achttien maanden de tijd hebben om de autoriteit in werking te stellen. Dat deed hij op 15 augustus 2020", aldus Nelom.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel