Moord op vrouwen dit jaar weer gestegen

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

28 December 2020 05:54

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Het aantal vrouwen dat als gevolg van een relatieprobleem door een partner is omgebracht is dit jaar, in vergelijking met 2019, met twee gestegen tot vijf. Suriname is hiermee teruggevallen op het niveau van 2017 en 2018, met eveneens vijf doden. “Het is een trieste zaak dat de betrokken mannen tot hun daad zijn overgegaan en heel jammer dat ze niet in staat zijn gebleken zich te beheersen.” Dit zegt Carla Bakboord, voorzitter van Women’s Rights Center, tegenover de Ware Tijd, naar aanleiding van cijfers van het ministerie van Justitie en Politie.

Ze roept activisten en organisaties die opkomen voor slachtoffers van gender- en huiselijk geweld op om nog harder aan de bel trekken zodat het probleem steeds minder voorkomt. Daarnaast moeten mannen die zich voorbeeldig gedragen tegenover vrouwen vaker aan het woord komen als voorbeeld voor zij die wel over de schreef gaan.

Uit ervaring weet de vrouwenactivist dat er veel vooraf gaat aan levensberoving. Ze wijst erop dat vrouwelijke slachtoffers soms lange tijd mishandeld worden door hun partner terwijl dat geheim blijft voor de buitenwereld. "Het eindigt tenslotte soms in moord." Bakboord wil daarom dat vooral organisaties die met mannen werken hen leert hoe ze met hun woede moeten omgaan en om vrouwen meer te respecteren. "Een man moet leren dat de vrouw niet zijn bezit is. Als je niet meer in de relatie wil moet je eruit stappen", benadrukt de activist.

Het argument dat vrouwen soms zelf aanleiding geven voor de mishandeling verwerpt Bakboord en ze onderstreept dat niemand mishandeld of vermoord wil worden. "Ik weet dat er veel wordt gescholden en dat vrouwen soms pijnlijke dingen kunnen zeggen. Maar als je vindt dat de vrouw niet goed omgaat met je moet je eruit stappen."

Ze pleit ervoor dat deze boodschap constant en overal overgebracht wordt. Met name scholen, religieuze organisaties en sportverenigingen moeten volgens haar bij de jeugd beginnen zodat al op jonge leeftijd het goed doordringt. "We moeten dit echt voorkomen. We moeten onze dochters en vrouwen beschermen."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel