Rampzalige tijden voor pluimveeboeren

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

28 December 2020 00:00

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Het is volgens kippenboer Rannie Houwen een grote uitdaging voor pluimveeboeren om aan voer te komen voor hun dieren. "Door verschillende omstandigheden zijn veevoerfabrikanten niet in staat de sector te voorzien", zegt Houwen tegen de Ware Tijd in reactie op de alsmaar stijgende prijzen van eieren in de winkel. De prijs voor een ei varieert momenteel tussen de SRD 3 en SRD 4. "De prijzen van voer stijgen om de ene dag. Momenteel kost een zak voer bijna SRD 450. Veel van de boeren worden geconfronteerd met de extra kosten. Niemand weet hoe moeilijk de boer het nu heeft", schetst Houwen de situatie.

Naast de stijgende prijzen van voer moeten andere kosten zoals arbeid en nutsvoorzieningen worden meegenomen in de kostprijs van eieren. "Dat draagt ook bij aan de stijging van de prijzen." Door de schaarste aan voer kunnen de kippen niet optimaal worden ingezet voor de productie van eieren. Echter, de dieren moeten wel in leven worden gehouden door de boer. "En dat kost geld. Je kijkt naar andere alternatieven uit. Daarbij focus je je niet zo zeer op de productie van eieren, maar het in leven houden van de kip", legt Houwen uit.

De schaarste is zodanig dat vooral boeren die per maand honderd zakken voer nodig hebben, nu slechts twintig kunnen betrekken bij de veevoerfabrikant. Momenteel is er een commissie samengesteld van boeren en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij om zich te buigen over het oplossen van de voerschaarste. "We hopen in elk geval op kort termijn de schaarste op te lossen. Er wordt gekeken naar mogelijkheden om voer uit het buitenland te halen."

Maar dat wil volgens hem niet zeggen dat de prijs van de eieren omlaaggaat. "Voor importeren van voer heb je ook vreemde valuta nodig en die zijn nu ook schaars. Met de stijgende koers is het te verwachten dat de hoge prijzen die men nu betaalt zullen aanhouden", voorspelt de kippenkweker. Hij vindt het jammer dat niet alleen de boeren, maar ook de consument de dupe wordt van de situatie. "Wij zelf vinden het misdadig dat de consument SRD 4 voor een ei moeten neertellen, dat willen wij absoluut niet", aldus Houwen die hoopt op een structurele oplossing.-.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel