PARAMARIBO - De Nederlandse autoriteiten hebben dinsdag in verband met de toename van het aantal Covid-19-besmettingen een negatief reisadvies voor Suriname gegeven. “Vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen in Suriname is het Surinaamse luchtruim in ieder geval tot einde 2020 gesloten voor personenverkeer. De KLM voert wel vrachtvluchten uit waarop alleen repatriëringspassagiers worden toegelaten. Buitenlandse reizen zijn een risico voor de verspreiding van het virus”, schrijft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken op zijn website.
Voorts wordt erop gewezen dat landen ook plotseling maatregelen nemen die binnenkomst en/of vertrek moeilijk of zelfs onmogelijk maken. "Het Nederlandse kabinet adviseert dringend om niet naar het buitenland te reizen, tenzij strikt noodzakelijk. Als u vanuit Suriname terugkomt in Nederland gaat u tien dagen in thuisquarantaine", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Intussen heeft ook de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) haar zorg geuit over het toenemende aantal coronabesmettingen in het land. "De samenleving moet beseffen dat wij samen het aantal besmettingen onder controle moeten houden. Dit kunnen wij alleen samen doen door ons aan de Covid-19-richtlijnen te houden, zoals voorgeschreven door het ministerie van Volksgezondheid. De snelle stijging van het aantal positieve Covid-19-gevallen baart ons ernstig zorgen en oefent een grote druk uit op het zorgstelsel", zegt de VMS.
De samenleving wordt opgeroepen zich te houden aan de door de regering afgekondigde maatregelen. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft tijdens een persconferentie aangegeven dat indien de situatie niet verbetert, strengere maatregelen niet zijn uitgesloten. "We sluiten geen enkele optie uit in het belang van de gezondheid van de burger," stelde de bewindsman. Daartoe behoort een algehele lockdown. "Ik kan niet zeggen dat het niet gaat komen. Indien de samenleving zich strikt aan de maatregelen houdt, hoeft een totale lockdown niet te komen", meent Ramadhin.
Overigens, de situatie in Nederland is niet veel rooskleuriger dan in Suriname. Integendeel. Nederland eindigt 2020 en begint het nieuwe jaar in een volledige lockdown. Vijf weken is het land op slot om het aantal besmettingen terug te dringen. Intussen zijn twee gevallen van het gemuteerde coronavirus in Nederland bevestigd. Momenteel wordt uitgezocht hoe zij dat hebben opgelopen, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Beide gevallen zijn aangetroffen in de regio Amsterdam.