Wet Nationaal Instituut voor Voedselveiligheid aangenomen in DNA

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

19 December 2020 10:03

Voor mij lezen

PARAMARIBO - In De Nationale Assemblee is vrijdag de wet voor het oprichten van een National Instituut voor Voedselveiligheid in Suriname (NIVS) aangenomen met 39 algemene stemmen. Coalitie- en oppositieleden hebben benadrukt dat al vanaf de wet als initiatief werd ingediend bij het parlement er sprake is van eensgezindheid omdat de instelling van zo’n instituut volledig in het belang is van het land.

"De wet zal een omwenteling brengen in het denken en ervoor zorgen dat Suriname niet slechts in woorden maar vooral in daden daadwerkelijk een voedselschuur zal worden", zei VHP-fractievoorzitter Asiskumar Gajadien. Zijn NDP-collega Rabin Parmessar, die in soortgelijke woorden sprak, zei dat samen optrekken van coalitie en oppositie in het college een goede zaak is, wat ook eerder is gebeurd bij het vorig parlement.

De parlementariërs hebben de regering opgeroepen er alles aan te doen dat het niet slechts bij de aanname van de wet blijft, maar dat alles in orde wordt gemaakt waardoor deze wet inderdaad kan werken en functioneel kan zijn. Parmessar zegt dan ook uit te kijken naar de begrotingsbehandeling wanneer bij het bespreken van de begroting van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij zal worden gedebatteerd over de middelen die aan het instituut moeten worden toegewezen.

Vicepresident Ronnie Brunswijk, die namens de regering een dankwoord en felicitaties uitbracht, zei dat met de komst van het instituut niet slechts de voedselveiligheid zal worden gegarandeerd, maar dat nu kan worden gewerkt aan de kwaliteitsverhoging van de export van producten alsook het verhogen van de kwantiteit daarvan. De wet heeft gedurende de behandeling in het parlement veel wijzigingen ondergaan, zowel in administratieve als juridische zin.

Met de komst van het NIVS zullen alle bij de overheid dienende instanties die iets met voedselveiligheid te maken hebben bij het instituut worden ondergebracht. Zelfstandige entiteiten zoals het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg zullen blijven bestaan maar als diensten worden toegevoegd bij het instituut. Door Parmessar is erop gewezen dat vooral moet worden gewerkt aan veel voorlichting, begeleiding en controle op de naleving van de protocollen en standaarden die in de wet worden opgenomen.

Met de instelling van het NIVS komt ook de oude voedselveiligheidswet van 1911 te vervallen. Er komen verschillende nieuwe wetsproducten als ondersteuning van de NIVS-wet. LVV zal samen met het instituut werken aan het aantrekken van voldoende geschoold kader. Minister Prahlad Sewdien heeft het vaste voornemen om een onderzoeksinstituut aan het NIVS toe te voegen. Er zonder zal de ontwikkeling van de agrarische sector namelijk niet mogelijk zijn.

In een eerdere vergadering van de behandeling van deze wet heeft de minister benadrukt dat de productie van voedsel in Suriname slechts voor een derde deel kan voorzien in de lokale behoefte. Tweederde wordt geïmporteerd wat gemoeid gaat met ruim driehonderd miljoen US dollar per jaar. Sewdien is van plan hier een ommekeer in te brengen. De productie moet voortaan gaan voorzien in twee derde van de lokale behoefte.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel