Kromosoeto blijft aangehouden

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

11 December 2020 07:58

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Ginmardo Kromosoeto, ex-directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) die in augustus werd aangehouden en ingesloten, blijft nog in voorarrest. Kantonrechter Maytrie Kuldipsingh heeft donderdag het verzoek van raadsman Benito Pick, om zijn cliënt voorlopig op vrije voeten te stellen, afgewezen. De rechter stelde dat de raadsman zich niet heeft beroepen op artikel 61 van het Wetboek van Strafvordering.

De gevangenhouding van de ex-bankdirecteur houdt verband met het strafrechtelijk onderzoek tegen de gewezen governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt en ex-Financiënminister Gillmore Hoefdraad, die voortvluchtig is. Kromosoeto wordt verdacht van onder meer deelneming aan een criminele organisatie, gekwalificeerde verduistering en oplichting, overtreding van de Bankwet en de Anticorruptiewet.

Pick wierp op dat zijn cliënt ten tijde van de periode, waarin gesteld wordt dat hij de strafbare handelingen zou hebben gepleegd, 14 mei 2019 tot en met 11 mei 2020, met verplicht verlof was en deze dus onmogelijk zou kunnen hebben begaan. Hoofdofficier van justitie Cynthia Klein stelde daarop dat de verdachte, ondanks hij met verplicht verlof was, een e-mail over de aanschaf van panden heeft verstuurd naar de twee andere medeverdachten.

Ze stelde voorts dat Kromosoeto, ondanks zijn verplicht verlof, nog normaal bankdirecteur was en dus die bevoegdheden had. De zaak wordt op 12 januari 2021 verder behandeld waarbij de verdachte geconfronteerd zal worden met verklaringen van getuigen. Die zijn tijdens het gerechtelijk vooronderzoek gehoord door de rechter-commissaris. Zijn raadsman wil op die dag excepties opwerpen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel