Staking Nimos twee weken opgeschort

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

10 December 2020 10:19

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De staking bij het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos) is voor twee weken opgeschort na een gesprek dat minister Silvano Tjong-Ahin van Ruimtelijke ordening en Milieu woensdag heeft gehad met een vertegenwoordiging van het bondsbestuur. De bewindsman heeft het personeel gevraagd zelf zitting te nemen in een commissie die moet werken aan de problemen die er zijn bij het instituut en moet nagaan wat gedaan kan worden aan de eisen van de werknemers.

Eén daarvan is dat het gedollariseerd loon wordt opgetrokken van een koers van SRD SRD 4,75 naar SRD 11 voor de US dollar. Gina Griffith, ondervoorzitter van de bond bij Nimos, zegt tegen de Ware Tijd dat Tjong-Ahin de vertegenwoordigers van de werknemers heeft meegedeeld dat er voor de koersaanpassing geen ruimte is op de begroting. Hoewel de minister erkent dat er in het verleden afspraken zijn gemaakt en de lonen zijn gedollarisseerd is het volgens hem nodig dat daarvan wordt afgestapt.

Voor wat betreft de eis om de koers van het gedollariseerde loon omhoog te trekken, zegt Griffith dat er voor dit jaar genoegen kan worden genomen met het aanbod van SRD 7,45 dat waarnemend directeur Cedric Nelom had gedaan. "Maar voor het volgend jaar willen wij onderhandelen dat er een nieuwe koers wordt afgesproken die reëler is. Wij gaan ervan uit dat er een nieuwe begroting zal zijn voor het Nimos en dat de eis van het personeel bij het opmaken daarvan meegenomen moet worden", zegt Griffith.

Nelom heeft eerder erop gewezen dat het niet mogelijk is te voldoen aan de eis van zijn personeel. Het Nimos wordt gesubsidieerd door de overheid. Echter wordt slechts een deel van het begroot bedrag overgemaakt naar het milieu-instituut. Volgens de waarnemend directeur is wat ter beschikking is om de salarissen te betalen en andere operationele kosten te betalen. Daar het instituut nu in een overgangsfase zit om op te gaan in de Nationale Milieu Autoriteit, zou het volgens hem beter passen wanneer er nieuwe structuren worden vastgesteld voor het personeel, zoals een nieuwe loonreeks. Echter, de bond wil niet tot dan wachten. "We hebben te lang gewacht en voldoende ingeleverd", zegt Griffith.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel