Doorverwijzingsroute geweld moet hulpverlening vergemakkelijken

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

10 December 2020 07:38

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Met de officiële ingebruikname van de ‘Doorverwijzingsroute gender en huiselijk geweld in Suriname’ kunnen slachtoffers nu specifieker op zoek gaan naar hulp. De hulpgids in de vorm van een boekje en een poster, is woensdag gepresenteerd op De Pier van Hotel Torarica. Meerdere organisaties waaronder De Stem, Double Positive, Man mit’ man, Stichting voor het kind, Stop geweld tegen vrouwen en Meldpunt Apoera staan vermeld met beschrijving van de diensten die ze leveren en wanneer zij beschikbaar zijn.

Carla Bakboord, voorzitter van Women's Rights Center en één van de initiatiefnemers van dit project, noemt in gesprek met de Ware Tijd de hulpgids een belangrijke stap. "Het doel is dat organisaties en slachtoffers van gendergerelateerd en huiselijk geweld nu gemakkelijk de weg kunnen vinden voor hulp."

Het komt in de praktijk volgens haar namelijk nog vaak voor dat organisaties en slachtoffers niet precies weten waar ze moeten zijn voor een bepaalde ondersteuning. Met dit boekje en de poster hebben de initiatiefnemers geprobeerd alles gecentraliseerd in kaart te brengen. De doorverwijzingsroute is als eerst overhandigd aan de ministers Kenneth Amoksi van Justitie en Politie en Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken.

Het initiatief is gefinancierd door twee organisaties van de Verenigde Naties: het Ontwikkelingsprogramma en het Bevolkingsfonds. Ook andere internationale en lokale partners hebben aan de realisatie meegewerkt. Een ander doel van dit project is om de hulpverlening nog meer te decentraliseren. Bakboord wijst erop dat organisaties zoals Marron Vrouwennetwerk nu al een goede bijdrage leveren in het achterland.

Echter, ze pleit nog steeds voor een hechtere onderlinge samenwerking tussen hulpverlenende groepen. Organisaties moeten, nadat ze slachtoffers in de eerste fase hebben aangehoord, gemakkelijk kunnen doorverwijzen naar deskundigen of partners. Bakboord: "Het lijkt erop dat iedereen wil samenwerken. Ik denk dat iedereen nu beseft dat het geweld dat vrouwen, kinderen en andere kwetsbare groepen wordt aangedaan gewoon niet kan. Dat heeft ook een direct gevolg op de criminaliteit." Ze benadrukt dat de doorverwijzingsroute niet alleen voor vrouwen en kinderen bestemd is maar voor iedereen die hulp nodig heeft.

Het idee achter dit project is door middel van trainingen besproken door verschillende belangengroepen waaronder vertegenwoordigers van het Korps Politie Suriname en maatschappelijke werkers. Amoksi en Somohardjo hebben beiden vol lof gesproken over dit project. Ze benadrukten het belang van hulp aan slachtoffers van gender en huiselijk geweld en hebben daarom beloofd alle ondersteuning te geven aan dit initiatief. Hetzelfde geldt voor andere projecten die bedoeld zijn om kinderen, vrouwen en andere kwetsbare groepen te beschermen tegen geweld.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel