Jo-Ann Monsels debuteert met kinderboek

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

6 December 2020 10:01

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Coronie staat bekend als het kokosdistrict. Een andere karakteristiek is dat de Coroniaanse gemeenschap veel plezier heeft bij het vertellen van verhalen. Deze indruk kreeg wetenschapper Jo-Ann Monsels vanaf 2013 tijdens haar bezoeken aan het kokosdistrict, waar ze als onderdeel van haar studie, onderzoek deed naar de leefwijze van de Coroniaanse gemeenschap.

Na afronding van het onderzoek was ze van plan haar bevindingen in het district te presenteren, maar kwam er niet aan toe om tal van redenen. Om het onderzoek naar het niveau van kinderen te brengen, besloot ze het verhaal middels een kinderboek uit te brengen. Het boek 'Opa, wat is kokos?' werd vrijdag officieel in Coronie gelanceerd.

Monsels heeft de masterstudie Sociologie afgerond aan de Vrije Universiteit van Brussel alsook een masterstudie Educatie en Onderzoek voor Duurzame Ontwikkeling aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Als wetenschapper doet zij veel onderzoek, waar ze ook artikelen over schrijft.

Schrijven is altijd een favoriete bezigheid van Monsels geweest. Zij leerde zichzelf lezen in de kleuterklas door de namen van winkels in de stad steeds te spellen. Ze herkende enkel de letters van haar voornaam en de letters van haar beste vriendinnetje Faranaz. Toen ze op de basisschool het volledige alfabet leerde, ging een nieuwe wereld voor haar open. "Met veel plezier leerde ik woorden lezen en schrijven. Ik schreef in mijn dagboekjes teksten over plaatsen die ik had bezocht", vertelt de auteur.

Het onderzoek dat ze in Coronie deed, had te maken met het Surinaams onderwijs dat meer rekening moet houden met de leefwereld van de kinderen in het district. "Coronie is een landbouwgemeenschap, maar als je naar het onderwijs kijkt, herken je die niet terug. Kinderen die lezen over zichzelf, kunnen makkelijker lezen en leren. Ze leren informatie die hen vertrouwd is, toepassen in een schoolsysteem. Daarnaast leren kinderen verschillende leesvaardigheden die weer ondersteunend zijn voor de verschillende vakken op school. Aan een Coroniaans kind hoef je niet uit te leggen wat kokos is", zegt de auteur.

Om het verhaal in de taal van de kinderen te kunnen schrijven, heeft zij de thesis in verhaalvorm gegoten. "Door het verhaal in tekeningen uit te beelden, kon ik het voor de kinderen visualiseren. Het was steeds herschrijven, simpel denken en het wetenschappelijke eruit halen", zegt Monsels. "Ik hoop dat dit verhaal meer dialoog brengt tussen ouders en kinderen. Storytelling heeft een verbindend karakter." 'Opa, wat is kokos?' gaat over een opa en zijn twee kleinkinderen, baby Dino en achtjarige Kim. "Ik heb gekozen voor acht jaar, omdat ik ervan uitga dat een kind op die leeftijd in staat is om het boek te lezen."

Met dit kinderboek hoopt ze een deel van de Coroniaanse pret te delen met de lezers. Ze heeft een editie in full color voor kinderen die zelfstandig lezen en eentje in zwartwit voor kleinere kinderen om in te kleuren, nadat ze zijn voorgelezen. De tekeningen in het boek zijn gemaakt door Ruben Cabenda. In het proces werd de auteur begeleid door Robby 'Rappa' Parabirsing van Ralicon, die het boek ook uitgeeft.

Het proces is haar zo goed bevallen, dat de auteur al bezig is met een tweede kinderboek. "Het is de bedoeling dat ik over de leefwereld van verschillende leefgemeenschappen schrijf. Vanwege financiën heb ik dit project opgebroken in behapbare delen", vertelt Monsels.

Behalve kinderboeken wil ze historische romans publiceren. "Maar hiervoor is meer werk vereist bij mijn drafts, omdat ik dan naar het archief moet om de verhalen meer body te geven. Ik wil bij elk boek dat ik uitbreng van het proces genieten. Schrijven en herschrijven is voor mij het leukst, omdat je na een jaar anders kan denken over een geschreven tekst. Iets wat je in het archief vindt, kan ervoor zorgen dat je de personages moet veranderen", zegt de schrijfster.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel