Fundraising om Soeki Irodikromo Volksacademie te behouden

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

6 December 2020 08:08

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Een jaar na de oprichting werd de Volksacademie voor Kunst en Cultuur te Sana Budaya vernoemd naar de bekende Javaanse kunstenaar Soeki Irodikromo, die in augustus overleed. De eer die hem te beurt viel, werd in de samenleving door haast alle bevolkingsgroepen omarmd. “Hij is de eerste Surinaams-Javaanse kunstenaar die traditie en moderniteit in een geheel eigen idioom wist samen te brengen”, wordt hem vaak toegeschreven.

Helaas bevindt het gebouw zich in een deplorabele staat en doordat er driemaal is ingebroken, dreigt het geheel in elkaar te donderen. Om dit te voorkomen is er zondag een Christmas Fundraisingsevent te Sana Budaya. Dochter Sri Irodikromo, kunstenares en collega Melany IJzer bespraken het idee om een fundraisingsevent in elkaar te zetten. "Heel toevallig kwam ik erachter hoor. Ik volg zumbalessen op het complex en één van de dames had de ingang van de volksacademie geblokkeerd. Een mevrouw die langs wilde toeterde alsof haar leven er vanaf hing en ging ik dus poolshoogte nemen", vertelt IJzer.

Ze kwam Irodikromo tegen en die gaf haar een rondleiding in het gebouw. IJzer heeft een eigen kunststudio en is jury geweest van menig posterwedstrijd. Zij dacht gelijk aan een fundraisingsevent en na een paar nachten erover te hebben geslapen, ging Irodikromo akkoord. "Ze heeft sowieso hulp nodig om de school op te knappen en we hopen dus dat de samenleving hier gretig op inspeelt."

De technieken die op de academie verzorgd worden, zijn door wijlen Irodikromo geïntroduceerd, bijvoorbeeld keramiek, de kunst om met vooral Surinaamse klei kunstwerken te maken en beschilderen en batik schilderen. "Wat je in de winkel krijgt is machinaal, maar wij doen alles op een ambachtelijke manier, dus met de hand gemaakt", legt de dochter uit. Het is dus van belang voor de geschiedenis om de nalatenschap van deze grote kunstenaar te conserveren.

Er zijn zondag vier workshops ingepland: Tie & Dye, kerstornamenten beschilderen, mandala op steen en de Wacky Christmas knutselfun. "We beginnen vroeg en hopen dat we het publiek dat naar de markt gaat ook kunnen interesseren voor deze fundraisingsevent", deelt Irodikromo mee. Er worden tenten verhuurd aan ondernemers die cadeautjes en versnaperingen mogen verkopen. Clevia Park is één van de deelnemers met haar gezonde producten. Spice Quest zal verschillende low carb-gerechten presenteren.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel