Ispeak houdt vast aan invoering universitaire avondstudies

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

6 December 2020 00:00

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Avondonderwijs aan de Anton de Kom Universiteit is geen prioriteit, omdat er geen geld voor is, zegt Shanti Venetiaan, voorzitter van het op 31 oktober aangetreden universiteitsbestuur. Ze wijst er wel op dat door de Covid-19-situatie veel colleges online worden verzorgd. “Ook al is er geen avondopleiding, iemand die wel gemotiveerd is kan deze lessen volgen in zijn eigen tijd”, vindt ze.

Met deze uitleg heeft Venetiaan duidelijkheid gebracht in de onzekere situatie waarin jongerenorganisatie Ispeak tot nu toe heeft verkeerd. Ruim twee jaar geleden nam deze het initiatief voor avondstudie aan de universiteit en sinds toen is meerdere keren de aandacht van de autoriteiten hiervoor gevraagd zegt voorzitter Furnen Kofi. Venetiaan zegt wel open te staan om met Ispeak te praten over het voorstel.

De organisatie heeft tijdens een actie vorig jaar ter ondersteuning van het initiatief ruim vijfduizend handtekeningen verzameld. Kofi trekt hieruit de conclusie dat er voldoende draagvlak voor is en hij zal dan ook niet opgeven. "Vanaf we zijn gestart hebben we met verschillende invloedrijke mensen gesproken, maar het lijkt met de dag verder weg te glippen dan dat het dichterbij komt", zegt een duidelijk teleurgestelde Kofi tegen de Ware Tijd.

Hij denkt dat avondonderwijs aan de universiteit vooral voor werkende jongeren een uitkomst zal zijn. Ispeak vindt voor haar initiatief steun bij NPS-parlementari?r Ivanildo Plein die kort na zijn toelating tot De Nationale Assemblee met de organisatie heeft gesproken en contact heeft gezocht met minister Marie Levens van Onderwijs en Cultuur. Hij hoopt spoedig op een uitnodiging.

De politicus wil samen met Kofi voor de bewindsvrouw een presentatie houden als aanzet voor een onderzoek van het ministerie over de haalbaarheid. "Ik ben er voorstander van omdat jongeren de gelegenheid moeten krijgen om toch universitair onderwijs te kunnen volgen", zegt Plein.

Beiden onderstrepen dat veel jongeren zich de kosten van een hogere beroepsopleiding niet kunnen permitteren waardoor ze noodgedwongen moeten afhaken. Plein stelt dat zij die toch verder gaan beperkt zijn in hun keuze omdat ze naast het Instituut voor de Opleiding van Leraren geen andere mogelijkheid hebben. "IOL is natuurlijk niet zo duur maar niet iedereen wil voor de klas gaan staan."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel