Achaibersing: “Geldtransporten komen mogelijk snel opgang”

Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning. Foto: CDS
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

6 December 2020 00:00

Voor mij lezen

Geldtransporten naar Nederland zullen zo snel als mogelijk opgang worden gebracht. Dit zei minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning onlangs tijdens een regeringspersconferentie. Hij liet weten dat er daarvoor verschillende mogelijkheden zijn. Deze kwestie is op het bord van de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) gelegd.

Achaibersing liet weten dat de governor van de CBvS en zijn team bezig zijn met de kwestie. Hij benadrukte dat wanneer dit gerealiseerd wordt het een behoorlijke verlichting is op de druk van de valutakoers. De regering zelf heeft haast hiermee, liet hij weten. Echter merkte de bewindsman op, dat ze ook afhankelijk zijn van de andere partij. Het liefst heeft de regering het vandaag gerealiseerd dan morgen.

In deze kwestie is men ook afhankelijk van Nederlandse Bank met wie er gesproken zal worden. Achaibersing zei dat hij zich wel kan voorstellen dat de andere partij omzichtig met deze kwestie omgaat. “Gunt u ons de tijd om dit goed op te pakken,” zei Achaibersing. Hij voegde er meteen aan toe dat hij hiervan op de hoogte wordt gehouden door de governor van de CBvS.

Door het wegvallen van de contante vreemde valuta geldtransporten van de CBvS, van en naar Hongkong en later ook het wegvallen van de vreemde valuta geldtransporten vanuit het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve (Fed), is er een tekort ontstaan aan contante vreemde valuta op de markt.

Het Openbaar Ministerie van Nederland heeft in april 2018 onterecht beslag gelegd op een contante geldzending van 19,5 miljoen euro. Ook deze beslaglegging heeft voor een zekere druk gezorgd op de valutastroom. Vanwege de wereldwijde COVID-19-crisis, is ook de instroom van vreemde valuta via bezoekende toeristen komen weg te vallen, wat de beschikbaarheid aan vreemde valuta verergerd heeft.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel