Naarendorp: Actie RGD komt niet van de bond

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loadingfoto
previous Vakbondsman Robby Naarendorp. (Foto: Raoul Lith) next


De actie van een deel van het personeel van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) vrijdag is niet geïnitieerd door de bond. Het personeel was uitgenodigd om massaal naar het RGD-hoofdkantoor te gaan om te protesteren. Niemand weet echter van wie de uitnodiging afkomstig was. Bondsvoorzitter Robby Naarendorp zegt dat de actie niet onder zijn leiding is gevoerd. Hij vermoedt dat er krachten buiten de bond bezig zijn.

"We waren eerder deze week wel van plan actie te voeren om het uitblijven van de overurentoelage en de Covid-19-toelage," legt de vakbondsleider uit aan Starnieuws. De afgelopen jaren is het structureel dat de salarissen in de zorgsector laat worden uitbetaald. Als de ambtenaren hun geld op de 25e van de maand krijgen, duurt het zeker nog een week of langer voordat de zorgverleners kunnen beschikken over hun gelden, zegt Naarendorp. "En dat brengt wrevel, omdat er noodzakelijke betalingen moeten worden gepleegd." Hij noemt onder andere bankaflossingen waarbij een boeteregeling in werking treedt bij het te laat aflossen.

Ook over de maand november zijn de salarissen van de zorgverleners laat uitbetaald. De bondsvoorzitter zegt dat het erop lijkt dat juist deze werkers die nu met de Covid-19-pandemie zo hard werken, worden gestraft. Met de RGD-directie waren afspraken gemaakt over de uitbetaling van de toelagen aan het eind van de vorige maand. "De toezeggingen zijn niet bewaarheid geworden en de  bondsleiding krijgt de schuld," stelt Naarendorp. Er is een achterstand van 4 tot 5 maanden in de uitbetaling van de toelagen.

"Mensen hebben gewerkt en ze hebben hun eigen uitgaven. Het is iedere maand hetzelfde," zegt een gebelgde Naarendorp. "Dit gaan we volgend jaar niet meer pikken." Over de uitbetaling van toelagen zijn we on speaking terms, voegt hij eraan toe, maar hij kan niet garanderen dat het de komende week rustig blijft. In elk geval is hij van plan de werknemers tijdens een algemene ledenvergadering te wijzen op het belang van collectief optreden. "Als er acties worden gevoerd, wordt er direct gevraagd of het een bondsactie is. Met niet erkende acties zoals van vrijdag, werken de arbeiders zich in de nesten." Naarendorp blijft op scherp voor indringers van binnen en buiten de vakorganisatie.
https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait