Venezuela: Een nieuwe Maduro gaat voor het Congres

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loadingfoto
previous Nicolas Maduro Guerra, zoon van de Venezolaanse president Nicolas Maduro, voert campagne voor een plek in de Nationale Vergadering bij de komende tussentijdse verkiezingen van 6 december in Maiquetia, Venezuela. (Foto's: AP) next


Het grootste deel van zijn leven heeft de enige zoon van de Venezolaanse president Nicolas Maduro rustig geleefd in de schaduw van zijn vader, terwijl hij probeerde zich aan muziek te wijden, zelfs toen hij voorzichtige stappen in de politiek zette. Maar Nicolas Ernesto Maduro Guerra treedt nu verder in de politieke schijnwerpers.

Hij voert campagne voor een zetel in het Congres van Venezuela, de laatste instelling die buiten het bereik van de regerende socialistische partij was. De parlementsverkiezingen worden zondag gehouden. De Verenigde Staten (VS) en tientallen andere landen beschouwen deze verkiezingen als een zet van zijn vader om een ??onwettige greep op de macht te verstevigen.

De 30-jarige politicus - gewoonlijk "Nicolasito" of Kleine Nicolas genoemd - sprak met persbureau The Associated Press voorafgaand aan de stemming, over het leven met zijn vader. Hij ontkende ook Amerikaanse beschuldigingen van corruptie.

"We hebben een dikke huid, als een krokodil," zei hij, terwijl hij in één van zijn armen kneep en critici afwees. "Ze hebben alles gezegd wat ze maar kunnen bedenken, maar er is nooit bewijs." Maduro Guerra, de zoon van de president uit zijn eerste huwelijk, studeerde economie op de universiteit, maar zijn levenslange passie is muziek als een ervaren fluitspeler.

Hij zet zich in voor een congreszetel die het kustgebied van La Guaira vertegenwoordigt, de thuisbasis van de belangrijkste internationale luchthaven van Venezuela, net buiten de hoofdstad Caracas. Hij en zijn stiefmoeder, First Lady Cicilia Flores, werden voorgedragen als kandidaten voor de Verenigde Socialistische Partij van Venezuela.

De verkiezing om 277 zetels te bezetten wordt geboycot door de tegenstanders van zijn vader, die beweren dat het vervalst is, omdat er geen garanties zijn dat het eerlijk zal zijn. Ook de Verenigde Staten en de Europese Unie hebben de stemming verworpen.

Tot zijn vader president werd in 2013, nam de jongere Maduro deel aan de vleugel van de regeringspartij en was hij tevens directeur van het Nationaal Systeem van Jeugd- en Kinderorkesten en Koren. Hij zei dat zijn interesse in politiek werd aangewakkerd toen hij student was aan de Nationale Experimentele Polytechnische Universiteit van de Bolivariaanse strijdkrachten.In 2017 werd hij gekozen in de Nationale Grondwetgevende Vergadering, een wetgevend orgaan dat door de regering van Maduro is opgericht om het door de oppositie gecontroleerde congres, de Nationale Vergadering, te omzeilen. In zijn eerste jaar in dat lichaam werd de zoon het doelwit van spot, nadat hij de suggestie van president Donald Trump van militair geweld om de oudere Maduro omver te werpen, tegenwerkte. "De geweren zouden New York bereiken, meneer Trump," zei Maduro Guerra. "We zouden aankomen en het Witte Huis overnemen."

Luis Vicente Leon, voorzitter van het in Caracas gevestigde stembureau Datanalisis, zei dat Maduro Guerra geen populaire figuur lijkt te zijn met een mooie toekomst in de politiek. Hij merkte op dat zijn vader weinig politieke waarde te delen heeft met een populariteitsclassificatie van ongeveer 15 procent.

Maduro Guerra zei dat hij een goede band heeft met zijn vader en beschreef zijn opvoeding als bescheiden. 'Hij stond altijd voor me klaar', zei de zoon. "Ik ben er altijd voor hem geweest."

Zijn ouders gingen uit elkaar toen hij twee jaar oud was, en Maduro Guerra zei dat hij op jonge leeftijd besloot bij zijn vader te gaan wonen. Hij zei dat zijn vader hem aanmoedigde om honkbal te volgen in plaats van muziek, maar hij herinnerde zich dat hij van het veld was geslopen om fluit te oefenen.

De laatste twee maanden van zijn campagne hebben hem van de muziek afgehouden, zei hij, eraan toevoegend dat hij nu alleen speelt als zijn twee jonge dochters hem om een ??deuntje smeken.

Zijn interesse in politiek kwam van zijn vader, vertelde hij. "Dat gebeurde omdat ik altijd bij mijn vader was en hem in actie zag", zei Maduro Guerra.

De politieke tegenstanders van de president hebben de zoon beschuldigd van corruptie. In 2019 sanctioneerde Washington hem onder meer in de binnenste cirkel van de president. De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, beschuldigde destijds "Nicolasito" in een verklaring dat hij profiteerde van de corruptie van zijn vader ten koste van miljoenen arme Venezolanen.

Minister van Hoger Onderwijs, Cesar Trompiz, ontkende die aanklacht en zei dat hij aan Maduro Guerra denkt als de gedisciplineerde en creatieve jongeman die hij al jaren als vriend kent. De aanslagen vanuit Washington hebben geen inhoud, zei Trompiz. "We vragen onszelf vaak af: 'Waar zijn alle dingen die hij heeft?' Om te zien of we er ook van kunnen genieten," grapte Trompiz. "In werkelijkheid schrijven ze veel rotzooi over hem in de pers."

Met een bijna verzekerde overwinning op het congres, komen beweringen dat Maduro Guerra wordt klaargestoomd als de erfgenaam van zijn vader, net zoals de oudere Maduro door de stervende president Hugo Chavez werd uitgekozen om zijn opvolger te zijn. Het roept ook aantijgingen van nepotisme op.

"Soms zullen mensen dat zeggen," zei de zoon. "Ik heb geen ambities. Mijn streven is om te dienen."
https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait