Verdediging verwijt OM fouten bij dagvaarden Hoefdraad

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - De verdediging van de voortvluchtige Gillmore Hoefdraad, ex-minister van Financiën, vindt dat het Openbaar Ministerie (OM) ernstige fouten heeft gemaakt bij het dagvaarden van de verdachte. Vrijdag heeft procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday voor de eerste keer de voordracht gedaan bij het Hof van Justitie, in het gerechtelijk vooronderzoek tegen de ex bewindsman. Hoefdraad is sinds het aftreden van de regering-Bouterse onvindbaar voor justitie.

De pg zegt dat aan alle wettelijke voorschriften is voldaan en dat de verdachte conform het Wetboek van Strafvordering is gedagvaard. De dagvaarding is thuis bij hem bezorgd. Er is, zoals de wet voorschrijft, voor een gewezen politieke ambtsdrager, ook een dagvaarding gedeponeerd bij het districtsbestuur van het district waarin Hoefdraad woont. Baidjnath Panday vroeg de rechter verstek te verlenen en de rechtszaak normaal te laten doorgaan, maar de advocaten Frank Truideman, Murwin Dubois en Irene Lalji, verzetten zich hiertegen.

Verwijzend naar artikelen in het Wetboek van Strafvordering is volgens hen de dagvaarding niet geschied zoals de pg heeft uitgelegd. Lalji zegt dat de aanbieding van de dagvaarding niet binnen de wettelijk voorgeschreven termijn van vier dagen tot aan de zitting heeft plaatsgevonden. Terwijl de pg beweert de dagvaarding al op 27 november te hebben verstuurd, zegt de verdediging van Hoefdraad dat tot 2 december hiervan geen sprake is geweest.

Ook de manier waarop de dagvaarding moest worden betekend klopt volgens de advocaat niet. De verdediging heeft de afgelopen dagen zowel thuis bij Hoefdraad als bij de districtscommissaris laten natrekken of de dagvaarding was uitgegeven. Echter, dit bleek niet het geval. Lalji vroeg dat zowel de huisgenoten als de districtscommissaris worden opgeroepen als getuigen.

Volgens de wet zou in geval Hoefdraad niet zou zijn bereikt de dagvaarding ook zichtbaar moeten zijn aangeplakt bij het gerechtsgebouw, maar ook dat is niet gebeurd. Lalji verduidelijkt dat wanneer een persoon niet in verzekerde bewaring is gesteld de dagvaarding op diens woonadres moet geschieden. Als betrokkene niet aanwezig is en een huisgenoot de dagvaarding niet wil aannemen, moet die bij de districtscommissaris worden aangeboden, die vervolgens de verdachte in kennis stelt. In het uiterste geval moet de dagvaarding worden aangeplakt bij de griffie van het gerechtsgebouw.

De pg heeft het hof tijd gevraagd om zijn reactie op wat de verdediging zegt, voor te bereiden. Hiervoor is de verdere behandeling uitgesteld naar 18 december. De rechtszaak van Hoefdraad dient bij het Hof van Justitie omdat het gaat om een gewezen politieke ambtsdrager. Het college bestaat uit de rechters Marie Mettendaf, Daniëlle Karamatali en Maureen Dayala. In plaats van een officier van justitie zit de procureur-generaal zelf aan bij dit proces als openbaar aanklager.

Lalji en Dubois vertelden na de rechtszitting aan journalisten dat deze rechtszaak veel te maken heeft met de privacy van hun cliënt en zij over het contact met hem of waar hij zich wel of niet zou kunnen bevinden geen uitspraken zullen doen. Hoefdraad wordt verdacht van criminele activiteiten, al dan niet samen gepleegd met gewezen governor Robert van Trikt van de Centrale Bank van Suriname en anderen.

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait