CLO voelt zich aan het lijntje gehouden

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - De Centrale voor Landsdienarenorganisaties (CLO) is niet tevreden met het tempo waarop de regering werkt aan het eventueel tegemoetkomen aan de wensen van de landsdienaren. “We hebben het gevoel dat wij aan het lijntje gehouden worden”, zegt de gebelgde vakbondsleider Ronald Hooghart tegen de Ware Tijd.

Minister Armand Achaibersing van het Ministerie van Financiën en Planning is juist heel erg tevreden over het verloop van de gesprekken. "Ik vind juist dat de gesprekken goed gaan. Er zijn inderdaad nog geen besluiten genomen, maar besluiten neem je zeker in de staat waarin onze economie zich bevindt niet één, twee, drie. Je gaat niet over één nacht ijs", zegt Achaibersing.

Eén van de verschillen van inzichten is dat de CLO eerst wil zien dat de twk die al vanaf 2017 aan de ambtenaren wordt uitbetaald, onderdeel wordt van het loon en dat er daarop een loonsverhoging komt van 25 procent voor de landsdienaren. "De loonronde is wat anders. Dat heeft de president zelf aangekondigd in het binnenland en daar hebben wij niets mee te maken. We zijn er niet op tegen, maar gezien het gelijkheidsbeginsel willen we de uitgangspositie van de landsdienaren eerst verbeteren voordat er een loonronde komt voor bijvoorbeeld de leraren ook", zegt Hooghart.

Achaibersing legt uit dat partijen daarover inderdaad van inzichten verschillen. "Daarom moeten we de gesprekken voortzetten, zodat we elkaar kunnen vinden." Hooghart zegt ook dat nog niet alle landsdienaren de bonus (SRD 300) voor de maand november hebben gehad. "Dat kan administratief technisch inderdaad, maar ik heb de lijsten van bijvoorbeeld de Ziekenhuisraad pas op de 24ste gehad. Dus dan duurt het even voordat alles rond is. Maar de mensen zullen zeker wel het geld krijgen."

Hooghart vindt dat door de splitsing in de CLO, door de oprichting van het Collectief van CLO-lidbonden, de positie van de arbeider erop achteruit is gegaan. "De regering hoopt kennelijk dat het Collectief van CLO-lidbonden de overhand krijgt, want die groep laat duidelijk merken dat ze aan de lijn van de regering wenst te lopen." Achaibersing zegt dat de onderhandelingen alleen met de CLO worden gevoerd. "Ik heb meneer Hooghart zo vaak gezegd dat we niet met de andere groep hebben gesproken", aldus de Financiënminister.

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait