Verdediging in zaak Hoefdraad: Dagvaarding nietig

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loadingfoto
previous De raadslieden van ex-minister Gillmore Hoefdraad, Irene Lalji en Murwin Dubois, na de zitting van het Hof van Justitie. (Foto: Raoul Lith) next


De raadslieden van ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, hebben tijdens de strafzitting vandaag het Hof van Justitie gevraagd de dagvaarding nietig te verklaren. Volgens hen is niet voldaan aan artikel 246 lid 1 en 517 van het Wetboek van Strafvordering. Er is volgens de advocaten niet gehouden aan de termijn van minstens vier dagen tussen de betekening en de dag van de zitting. Ook zou de wijze waarop een dagvaarding uitgereikt moet worden, niet correct zijn uitgevoerd. Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday is het niet eens met het verweer. Hij zal op 18 december reageren, wanneer de zaak wordt hervat.

De raadkamer van het Hof van Justitie wordt gevormd door de rechters Marie Mettendaf (president) en de leden Maureen Dayala en Danielle Karamatali. Hoefdraad, die spoorloos is en nationaal en internationaal wordt opgespoord, wordt bijgestaan door de raadslieden Irene Lalji, Frank Truideman en Murwin Dubois. Hoefdraad wordt onder andere verdacht van overtreding van de Bankwet, overtreding van de Wet Moneylaundring, ambtsverduistering en oplichting. Hem zijn elf strafbare feiten ten laste gelegd door het Openbaar Ministerie. In deze zaak zijn aangehouden, ex-governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert van Trikt, zijn zakenpartner Ashween Angnoe, ex-directielid van de CBvS, Faranaaz Hausil en Ginmardo Kromosoeto.

De advocaten Lalji en Dubois die journalisten te woord stonden, wilden geen vragen beantwoorden over waar hun cliënt is en hoe ze contact met hem onderhouden. Lalji merkte op dat met alle cliënten op een of andere manier wordt teruggekoppeld. Sommige antwoorden hebben te maken met de privacy van de cliënt. De raadslieden willen het vertrouwenssfeer met hun cliënt niet schaden. "Wij willen in deze fase bepaalde antwoorden niet geven", zei Lalji nadat journalisten bleven aandringen. Lalji en Dubois merkten op dat ze zich tot het uiterste inspannen om de belangen van hun cliënt te behartigen.

Tot een inhoudelijke behandeling van de zaak is het niet gekomen. Eerst moet er een besluit worden genomen over de verweren. De zaak van Hoefdraad dient in eerste aanleg niet bij het kantongerecht maar bij het Hof van Justitie. Dit heeft te maken met de Wet In Staat van Beschuldigingstellen van een Politieke Ambtsdrager.
https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait