OPEC +: Lichte versoepeling olievermindering vanaf januari

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loadingfoto
previous next


De OPEC en Rusland zijn donderdag overeengekomen om hun zware verminderingen van de olieproductie vanaf januari enigszins te versoepelen met 500.000 vaten per dag. Ze zijn er echter niet in geslaagd een compromis te vinden over een breder en langeretermijnbeleid voor de rest van volgend jaar.

De toename betekent dat de Organisatie van Olie-exporterende Landen en Rusland, een groep die bekend staat als OPEC +, vanaf januari de productie zouden verminderen met 7,2 miljoen vaten per dag, of 7% van de wereldwijde vraag, vergeleken met de huidige bezuinigingen met 7,7 miljoen vaten per dag.

De verminderingen zijn ingesteld om de zwakke vraag naar olie aan te pakken te midden van een tweede coronavirusgolf. De OPEC + zou de bestaande inperkingen naar verwachting verlengen tot ten minste maart, nadat eerdere plannen om de productie met 2 miljoen vaten per dag te verhogen, waren teruggeschroefd.

Maar nadat de hoop op een snelle goedkeuring van antivirusvaccins eind november een stijging van de olieprijzen had aangewakkerd, begonnen verschillende producenten zich af te vragen of het oliebeleid zo strak moest blijven, zoals bepleit door OPEC-leider Saudi-Arabië. OPEC + bronnen hebben gezegd dat Rusland, Irak, Nigeria en de Verenigde Arabische Emiraten tot op zekere hoogte allemaal interesse hebben getoond om de markt in 2021 van meer olie te voorzien.

De Russische vicepremier Alexander Novak zei dat de groep nu elke maand zou samenkomen om na januari te beslissen over het productiebeleid met maandelijkse verhogingen van niet meer dan 500.000 vaten per dag. "Dit is een goede beslissing, aangezien het ons in staat stelt te stoppen en te pauzeren en te bekijken wat er moet gebeuren om de markt niet te schaden." Novak zei dat de compenserende verlagingen voor landen die in voorgaande maanden overproductie hadden, waren verlengd tot maart 2021.

De Saudische minister van Energie, Prins Abdulaziz bin Salman, zei dat de bijeenkomst moeilijk was vanwege verschillen tussen veel leden. "Het is erg ondragelijk, vermoeiend en frustrerend ... Twee of drie dagen heb ik de handdoek in de ring gegooid, maar de handdoek komt weer naar me toe", zei prins Abdulaziz.

De OPEC + moet een delicaat evenwicht vinden tussen het voldoende opdrijven van de olieprijzen om hun budgetten te stimuleren, maar niet zozeer dat de productie van de rivaliserende VS stijgt. De Amerikaanse schalieproductie stijgt meestal boven de US$ 50 per vat.

Maandelijkse bijeenkomsten door OPEC + zullen prijsbewegingen volatieler maken en de opmars door Amerikaanse olieproducenten bemoeilijken. "We hebben wat beweging gezien, maar we hebben nog geen aanval gezien. Naarmate de prijzen stijgen, zal de inzet toenemen ”, aldus Gary Ross, medeoprichter van BlackGold Investors.

Na het besluit van de OPEC bleven de prijzen van Brent-ruwe olie stijgen en kwamen ze bijna 1% hoger uit op US$ 48,71 per vat. "We weten nog steeds niet wat er zal gebeuren met Iraanse en Venezolaanse voorraden na de komst van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden. Er zijn dus duidelijk risico's van overaanbod," zei Ross.
https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait