Volksgezondheid bereid covid-vaccinatiecampagne voor

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. (René Gompers)
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

4 December 2020 08:58

Voor mij lezen
loadingfoto
previous Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. (René Gompers) next


Het ministerie van Volksgezondheid bereidt zich voor op een Covidvaccinatie campagne. Niemand zal verplicht worden om zich te vaccineren geeft minister Amar Ramadhin aan. Suriname moet nog kiezen welk vaccin hij straks gaat gebruiken. Ondertussen is in Groot-Brittannië het vaccin van de bedrijven Pfizer en  BioNtech, goedgekeurd voor gebruik. Dit moet echter koel bewaard worden bij -70 graden. Het wordt een dure investering voor de nodige faciliteiten als Suriname voor Pfizer kiest, geeft Ramadhin aan. Andere vaccins worden nog getest.

Ramadhin heeft op een persconferentie donderdag meegedeeld dat de plannen voor de vaccinatiecampagne eind deze maand klaar moeten liggen. Ook wordt gewerkt aan voorlichting, voegt hij er aan toe. Suriname is lid van de Covax Facility, een wereldwijd vaccinfonds. Het doel van deze organisatie, een samenwerking tussen overheden en vaccinproducenten, is om te garanderen dat de vaccins tijdig op de plekken komen waar ze nodig zijn. Goed in elkaar gezette voorlichtings- en vaccinatiecampagnes moeten helpen om zoveel mogelijk mensen gevaccineerd te krijgen.

De WHO heeft in het kader van de vaccinatiecampagne, het ministerie ook gevraagd om naar de huidige wetgeving te kijken. “We kunnen niemand verplichten om het covidvaccin te nemen,” merkt Ramadhin op. “Daarvoor is belangrijk de voorlichting, de bewustwording dat een vaccin bescherming kan bieden tegen een covid-infectie. Dat is de strategie. We kijken wel naar de huidige wetgeving over inenting.” Ramadhin benadrukt dat het ministerie genoeg ervaring heeft met immunisatieprogramma's. “Er is kennis, er is know how. De crisismanager Marthelise Eersel bijvoorbeeld, heeft meerdere campagnes opgezet. Zij en haar team zijn bezig het covidvaccinatiecampagne op te zetten.

Ramadhin geeft aan dat in Amerika en de rest van de EU, het vaccin van Pfizer nog getest wordt. Hij deelt mee dat de  vaccins van de andere grote spelers als Moderna, de Oxford University en  AstraZeneca nog in de testfase zitten. “Die van Pfizer verschilt met de anderen,” merkt de minister op. “Het moet getransporteerd worden in condities van -70 graden. Die van Moderna tussen de -2 en -20 graden.” De producent biedt wel een oplossing aan: de vaccins transporteren in een “thermal suitcase”, geavanceerde mobiele vrieskisten.

“ Ze kunnen gewoon in een vliegtuig,” vervolgt Ramadhin. “Er is wel een prijskaartje aan verbonden maar het is in elk geval veel goedkoper dan speciale faciliteiten. Dus er is een oplossing in geval wij voor Pfizer kiezen; een thermal suitcase waarin 5000 vaccins bewaard kunnen worden voor twee weken zonder dat de temperatuur veranderd. Dit is een geruststelling want het was een issue…welke investeringen je allemaal moet gaan plegen om een dergelijk vaccin op te slaan, te vervoeren en toe te dienen.” 

René Gompers
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel