Tweede opeenvolgende grote bankoverval in Brazilië

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

2 December 2020 12:32

Voor mij lezen
loadingfoto
previous next


Een bende gewapende mannen heeft een stad in het noorden van Brazilië bestormd, een bank aangevallen en mensen gegijzeld. De nachtelijke aanval op Cametá lijkt bijna identiek te zijn aan die in Criciúma, een stad in het zuiden. Gewapende mannen hebben daar dinsdag in de vroege uren toegeslagen.

Er is geen suggestie dat de twee incidenten met elkaar verband houden. Videobeelden van Cametá leken te laten zien dat een groep gijzelaars door de straten werd geleid. Volgens de burgemeester van de stad is één persoon omgekomen bij de aanslag.

Waldo Valenti gaf geen details meer, maar een plaatselijke wetgever, Éder Mauro, zei dat het slachtoffer één van de gijzelaars was, die "door het hoofd was geschoten". Foto's die Mauro heeft gepost, tonen vermoedelijk groepen schutters op straat en mensen die in gijzeling worden genomen.

In video's die zijn geüpload naar sociale media, zijn schoten en explosies te horen. Het doelwit van de aanval was blijkbaar een filiaal van Banco do Brasil, dezelfde bank die de vorige nacht in Criciúma was beroofd.

Beide invallen vonden plaats na middernacht en betroffen gewapende mannen die de stad binnenkwamen in een konvooi van tientallen auto's. In beide gevallen werden gijzelaars genomen en gebruikt als menselijk schild.

Veiligheidstroepen zijn ter plaatse gestuurd. De gouverneur van de deelstaat Pará in Cametá, Helder Barbalho, zei: "We zullen ons best doen om ervoor te zorgen dat de vrede zo snel mogelijk wordt hersteld en dat de criminelen worden gearresteerd."

Lokale media melden dat de schutters ongeveer 90 minuten in de stad waren voordat ze ontsnapten, eerst in een konvooi auto's en vervolgens per boot op de Tocantins-rivier.

Aanval in Criciúma
Deze aanval begon dinsdag omstreeks middernacht lokale tijd en duurde meer dan een uur.
Het doelwit van de inval was een filiaal van Banco do Brasil in het stadscentrum. Gewapende mannen blokkeerden wegen, namen gijzelaars, vuurden honderden schoten af ??en gebruikten explosieven om de overval uit te voeren.

De militaire politie meldde dat er brand was gesticht in een tunnel op de hoofdweg naar de stad, vermoedelijk om te voorkomen dat veiligheidstroepen versterkingen zouden sturen. Ook het hoofdbureau van politie werd aangevallen.

Een bewaker en een militaire politieagent raakten gewond. Na de aanval toonden beelden een konvooi zwarte auto's dat op ordelijke wijze het stadscentrum verliet.

Het is niet duidelijk hoeveel geld de aanvallers hebben meegenomen, maar wat geld was verspreid over een straat in de stad. Videobeelden die op sociale media werd gepost, toonden bewoners die zich haasten om een ??deel van de bankbiljetten te verzamelen.

Grotere plaatje
Lokale media hebben de invallen beschreven als onderdeel van een fenomeen dat ze "New Cangaço" noemen, wat verwijst naar een term die wordt gebruikt om het banditisme te beschrijven dat delen van Brazilië teisterde in de jaren 1920 en 1930.

Kleine en middelgrote steden hebben de voorkeur gehad. In 2019 waren er volgens officiële cijfers alleen al in de deelstaat São Paulo 21 bankovervallen. In de eerste helft van 2020 waren dat er al 14.

Beveiligingsexpert Guaracy Mingardi vertelde BBC Brasil dat deze grootschalige bankovervallen vijf jaar geleden begonnen. De doelwitten zijn banken en bedrijven die kostbaarheden opslaan en vervoeren. Tientallen criminelen doen mee aan een enkele inval en velen van hen zijn zwaar bewapend met machinegeweren en soms zelfs explosieven.

Hoewel de meeste invallen zijn gepleegd in Brazilië, is er minstens één geval geweest waarbij een Braziliaanse bende een spectaculaire overval pleegde in het naburige Paraguay.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel