Tot oktober dit jaar zes nieuwe hiv-gevallen

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

Vanaf maart tot oktober dit jaar zijn er al zes nieuwe gevallen van hiv geregistreerd. Volgens documentatie blijkt dat ze dit jaar geïnfecteerd zijn. Er zijn ook jongeren ertussen, zegt Ethel Pengel, voorzitter van de Stichting Double Positive. “Voorkomen is beter dan genezen. Er is Stichting Lobi, er is een huisarts waar je naar toe kan gaan, waar je verwezen kan worden voor anticonceptie,” stelt Pengel.

Zij geeft aan dat er nog steeds mensen zijn die weten dat ze geïnfecteerd zijn en toch geen condoom gebruiken. Het kunnen zowel mannen als vrouwen zijn. Er zijn mannen én vrouwen die weten dat ze geïnfecteerd zijn met hiv of een seksueel overdraagbare aandoening (soa) hebben en toch onveilige seks hebben met anderen. “Ik wil ze waarschuwen: als je van jezelf houdt, dan ga je zorgen dat jij jezelf ook beschermt, want de consequenties zijn niet te overzien.”

Pengel zegt verder dat vanwege onder meer de COVID-19-situatie er niet geregeld medicatie zoals aidsremmers voorhanden is. Mensen moeten steeds switchen, met alle gevolgen van dien. Ze legt uit dat iemand, die bijvoorbeeld drie jaar lang één soort remmer drinkt en een ander krijgt omdat de ene combinatie is weggevallen, als het ware weer een nieuwe strijd moet aangaan om het lichaam te laten wennen aan de nieuwe medicatie.

“Sommige mensen willen het dan opgeven doordat ze geen smaak in hun mond voelen of ze worden misselijk. Dus ja, ik wil iedereen waarschuwen. Wanneer je met hiv leeft, is het geen pretje. Dus wees voorzichtig. Want 99 procent van onze gezondheid ligt in je eigen hand, het is jouw eigen verantwoordelijkheid. Je moet niet zeggen van ja, maar me vriend had die condoom niet, want je weet van tevoren wat je gaat doen. Dus zorg dat je jezelf altijd beschermt.”

Een van de meest efficiënte manieren om jezelf te beschermen tegen besmetting met hiv, is door condooms te gebruiken. Pengel zegt gemerkt te hebben dat condooms de laatste tijd schaars en duurder zijn geworden. Zij was daarom extra blij om vandaag, Wereld Aidsdag, een aantal dozen condooms te mogen ontvangen van Intermed Caribe, een van de bedrijven van de Intermed Bedrijvengroep. Teruggeven aan de gemeenschap is onderdeel van de corporate responsibilities van het bedrijf.

Wereldwijd is gisteren stilgestaan bij de miljoenen mensen die over de afgelopen vier decennia aan de hiv /aids-epidemie zijn overleden. Het is ook een dag waarop de wereldgemeenschap extra aandacht schenkt aan alle inspanningen die zijn gepleegd om de hiv-epidemie tegen te gaan.

Zo hebben de Verenigde Staten van Amerika via hun PEPFAR-programma het vorig jaar ruim 79,6 miljoen mensen wereldwijd kunnen testen op hiv. Ook hebben ze vanaf 30 september 2019 levensreddende ART ondersteund voor bijna 15,7 miljoen mannen, vrouwen en kinderen.

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait