Honderden asielzoekende Cubanen willen oversteek doen naar Guyana; karavaan richting VS

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

Honderden Cubanen hebben een kamp opgezet op het veerplein van Canawaima te Southdrain en weigeren te vertrekken totdat autoriteiten hen de gelegenheid geven om de oversteek te doen naar Guyana. Senrita Gobardhan, districtscommissaris (dc) van Nickerie, noemt de situatie betreurenswaardig. Kinderen en baby’s maken deel uit van de zogeheten karavaan, die naar de Verenigde Staten van Amerika (VS) afreist.

De dc heeft de groep toegesproken en aangehoord en merkt op dat ze slechts een ding willen, namelijk de oversteek doen naar Guyana met de veerboot. Ze willen naar de VS voor een beter bestaan. Gobardhan geeft tegenover Suriname Herald aan, dat een deel van de Cubanen wel begrijpt dat de grens gesloten is vanwege de COVID-19 situatie en andere beweren van niets op de hoogte te zijn.

Met ondersteuning van een tolk heeft de dc gesprekken gevoerd met de groep. Gobardhan geeft verder aan dat de situatie te Southdrain niet zo door kan. Deze situatie heeft aandacht van de regering, zegt ze. Tijdens het gesprek met de groep is duidelijk gebleken, dat de Cubanen het zat zijn om te blijven in Suriname. Ook vinden zij dat de Surinamers hen niet de juiste behandeling hebben gegeven. Sommige Cubanen gaan zover om aan te geven dat ze zelf als slaaf behandeld zijn.


Onhygiënische situatie
Gobardhan merkt op dat het geen hygiënische situatie is. De mensen koken vlak daar en baden gewoon in de rivier. Er is hulp aangeboden, maar ze weigeren die aan te nemen. De dc steekt het niet onder stoelen of banken dat ze deze situatie afkeurt en die zelfs vreselijk noemt.

Het is een goed georganiseerde groep, die vanuit Paramaribo in ruim negentien bussen in Nickerie is gearriveerd. Het zou om ruim vijfhonderd mensen gaan. De burgermoeder wil zo spoedig mogelijk een oplossing en zegt dat de diverse ministeries eveneens betrokken worden. Alle COVID-19-maatregelen worden vertrapt, beweert de dc.

Vaccinatie en COVID-19-testen
Voordat de groep richting Nickerie is gegaan, hebben ze eerst aangeklopt bij het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) om een gele koorts vaccinatie te krijgen. Ook wilden ze gratis een COVID-19-test laten doen. Het BOG heeft geweigerd om de mensen gratis te testen op COVID-19, omdat de testen bestemd zijn voor personen die symptomen vertonen en of personen die in aanraking zijn gekomen met anderen de positief zijn. Ook kon niet eenieder geholpen worden met een gele koorts vaccin, omdat het BOG dagelijks een limiet heeft. De personen kwamen in grote groepen om gevaccineerd worden.

Karavaan naar VS
Tijdens een bijeenkomst op 24 november bij de Marinetrap aan de Waterkant hebben de Cubanen een standpunt ingenomen en besloten om met een karavaan te gaan richting VS. Tijdens de bijeenkomst is de Cubanen voorgehouden wat de tocht inhield. Van Suriname wilt men richting Mexico gaan en vanuit Mexico wordt de tocht voortgezet naar VS.

Aan de aanwezige Cubanen werd uitgelegd, dat een e-mail gestuurd zou worden naar de Verenigde Naties dat de asielzoekers de tocht zullen maken. De kosten zijn de mensen ook voorgehouden. Van Paramaribo naar Nickerie zal het een persoon SRD 80 aan vervoer kosten en de oversteek kost US$ 15. Aan hun werd gezegd, dat wanneer ze in Guyana arriveren de kosten meer zullen zijn om zich te verplaatsen naar de volgende grens.

Bij aankomst bij de grens van Mexico zal daar aangegeven worden dat zij asiel zoeken. Cubanen van andere landen waaronder Guyana en Brazilië mogen zich aansluiten bij de karavaan werd op 24 november aangegeven. De asielzoekers werden echter op gewezen dat de tocht niet makkelijk zal zijn en zelfs gevaarlijk is. Er wordt toch voor gekozen om te reizen naar de VS voor een beter bestaan.

Joe Biden
Met Joe Biden als nieuw gekozen president in Amerika hebben de asielzoekers hoop dat VS hen asiel zal geven. Aan de asielzoekers is voorgehouden dat Biden een Cubaanse Amerikaan, Alejandro Mayorkas, heeft voorgedragen om het hoofd te worden van Department of Homeland Security (DHS), de federale instantie die verantwoordelijk is voor grensbewaking, immigratie en douane.

De asielzoekers merken op geloof te hebben in Biden en Mayorkas, die beloofd hebben zich in te zetten voor alle Amerikanen en degenen die vervolging ontvluchten op zoek naar een beter leven voor zichzelf en hun dierbaren.
De asielzoekers zijn zich ervan bewust dat het een lange, moeilijke en gevaarlijke tocht is maar ze hebben hoop in God.

Vishmohanie Thomas

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait