Ambassadeur Hira overleden

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

Ambassadeur Sonny Hira, op 21 november nog gedecoreerd, is zondag, een week na zijn 74ste jaardag, plotseling overleden. In een persbericht van het Communicatiedienst Suriname zegt de regering-Santokhi/Brunswijk "diep geschokt" te zijn door het nieuws. De Commandeur in de Ere Orde van de Palm was volgens de regering een diplomaat die was gevormd door de pluriforme Surinaamse samenleving.

Hira was pas nog te zien in de documentairereeks van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking rond de onafhankelijkheidsviering. Daarin zei hij onder meer: "Opgroeien in een multiculturele en heterogene samenleving met een hoge mate van pluriformiteit maakt dat een diplomaat zich een wereldburger voelt. Dat heb ik ook altijd gevoeld. Het heeft bijgedragen aan het gemak tot het leggen van contacten in het diplomatieke veld, Het is uiteindelijk succesvol geweest in de uitvoering van het werk."

Hira, op 22 november 1946 geboren in Paramaribo en opgegroeid te Combé, bezocht de Juliana-, Hendrik- en Kweekschool. Als onderwijzer heeft hij een aantal jaren gewerkt in stad en district. Hij deed ook de hoofdakte en was enkele jaren muloleerkracht. In Nederland studeerde hij de Spaanse taal en de geschiedenis van Latijns-Amerika met Frans en Portugees als bijvakken.

In 1976 studeerde Hira aan de Universiteit van Amsterdam af als doctorandus in de Spaanse taal en letterkunde én in de geschiedenis van Latijns-Amerika. Na terugkeer in Suriname werd hij uitvoerder van het alfabetiseringsproject, vervolgens docent op het IOL en VWO-scholen. Hij gaf zich op voor de diplomatencursus en werd geselecteerd. Hij kreeg een functie aangeboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken en werd aangesteld als charge d'affaires ad-interim. Onder de regering-Venetiaan werd Hira benoemd tot ambassadeur in Brazilië. Ook is hij beleidsadviseur geweest op Buza

https://www.shoeket.com

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait