Asielzoekers massaal naar BOG

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

30 November 2020 00:00

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Enkele honderden buitenlandse asielzoekers in Suriname proberen bij het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) een gelekoortsvaccinatie te krijgen en zich gratis te laten testen op Covid-19. Echter, dat laatste zal niet lukken, zegt waarnemend directeur Radjesh Ori tegen de Ware Tijd. Hij benadrukt dat alleen mensen met symptomen in aanmerking komen voor de coronatest.

De asielzoekers bereiden zich voor om in groepsverband naar de Verenigde Staten (VS) te vertrekken in de hoop er een beter bestaan op te bouwen. De groep, bestaande uit Cubanen, Venezolanen en Haïtianen, zou zich eerst voegen bij mensen in Guyana, die hetzelfde voornemen hebben, om van daar uit verder te reizen.

Het is vrijdagmorgen. Ariel Cresval Abreu, een Cubaanse arts die bij het BOG werkt, baant zich een weg tussen een grote groep mensen bij de poort. "Ik schat zeker meer dan tweehonderd mensen hier", antwoordt hij desgevraagd op een vraag van de Ware Tijd. Sommigen staan er met mondkapjes. Echter, niemand houdt rekening met de twee meter afstand als Covid-19-maatregel.

Abreu kan nauwelijks doorlopen, want veel mensen bestoken hem met vragen. Zowel mannen, vrouwen als kinderen staan sinds de vroege ochtend bij de poort van BOG voor een gelekoortsvaccinatie en Covid-19-test. Ze hopen snel te worden geholpen om spoedig uit Suriname te kunnen vertrekken. "De mensen willen en een karavaan vormen om naar de Verenigde Staten te gaan. Sinds Joe Biden de verkiezingen heeft gewonnen en gezegd heeft dat hij de maatregelen voor Cubaanse immigranten zal versoepelen zijn de mensen begonnen plannen te maken om te vertrekken", vertelt Abreu.

Hij heeft enig begrip voor de stap van zijn landgenoten. "Sommigen zeggen dat zij hier als slaven worden behandeld en hun geluk willen zoeken in de Verenigde Staten. Ik heb vernomen dat er ongeveer veertien bussen klaar staan om ze naar Guyana te brengen." Hoe zij verder zullen reizen is voor hem onduidelijk. "Ik heb begrepen dat de groep van Brazilië verder te voet zal gaan. Of dat realistisch is weet ik niet; gevaarlijk is het wel."

Ori begrijpt niet waarom de mensen geen afspraak maken. "Het is al de tweede vrijdag dat er een horde voor de poort staat. We hebben ze aangegeven dat we slechts 25 personen per keer kunnen ontvangen voor een gelekoortsvaccinatie. We kunnen niet zoveel mensen in één keer helpen", benadrukt hij.

De waarnemend directeur voegt toe dat BOG geen commerciële Covid-19-testen afneemt. "We testen alleen mensen die mogelijke symptomen hebben. Om over de grens te kunnen gaan moet men een betaalde test nemen en dat kan alleen bij het Academische Ziekenhuis Paramaribo."

De meeste mensen aan de poort kunnen of willen niet betalen voor zo een PCR-test. Die kost 65 US dollar. "Dat is in vergelijking met andere landen relatief goedkoop. En als je het land uit wil - want ik heb begrepen dat zij richting Guyana gaan - dan moeten ze wel een test doen", aldus Ori.

De mensen hebben gevraagd of ze gratis konden worden getest, maar dat mag BOG niet. "De testen die wij hebben zijn gedoneerd om mensen die mogelijk Covid-19 hebben te kunnen testen. Als de donateur ziet dat wij ze commercieel gebruiken is de kans groot dat wij geen donaties meer krijgen."

Totaal 872 asielzoekers willen een karavaan vormen om uit Suriname te vertrekken. Anna Ferrier van Su Noticia, een nieuwsplatform voor Spaanssprekende mensen in Suriname, maakt zich vooral zorgen om de vrouwen en kinderen die meegaan. "Ik heb van één van de coördinatoren vernomen dat er zeventien kinderen meegaan. Er is de vrouwen met kinderen voorgesteld om hier te blijven, want niemand weet wat de groep te wachten staat, maar ze zeggen toch mee te willen omdat zij niets te verliezen hebben."

Het lukt de Ware Tijd niet om rechtstreeks met de mensen bij de poort te praten. Omdat Ferrier al een vertrouwensband met hen heen, kon zij makkelijker een verhaal bij hen los krijgen. "Ze zijn inderdaad wantrouwig en hebben veel meegemaakt. Wat ze nu doen zie ik als een wanhoopsdaad.

Er is een groep bij ons geweest die zich beklaagde dat wordt geëist de huur in Amerikaanse dollars te betalen, terwijl dat wettelijk niet mag. Ook beklagen sommigen zich dat ze erg hard moeten werken voor weinig loon." Er blijft daardoor volgens Ferrier bitter weinig over om naar familie in hun thuisland te sturen. Er zijn ook enkele artsen en verpleegkundigen die als asielzoeker mee gaan in de karavaan. Ferrier heeft zelfs vernomen dat er drie Surinamers op vertrek staan, "vermoedelijk mannen die met hun vriendin meegaan".

Bibi Bilkerdijk van de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, zegt officieel niet op de hoogte te zijn van de plannen van de groep. "Wij hebben uit informele kanalen wel vernomen dat er inderdaad plannen zijn om uit het land te gaan. Ik hoop dat zij weten dat als zij Suriname verlaten zonder enige melding, zij hun status als asielzoeker verliezen."

Volgens Abreu is het merendeel van de bijna achtduizend Cubanen in Suriname tevreden met het leven dat zij er hebben. "Ik ben misschien één van de weinigen die een goede baan heeft kunnen vinden, maar over het algemeen zijn we dik tevreden met het leven dat wij hier hebben opgebouwd. Als je echter hier niet je geluk kan vinden dan moet je dat inderdaad elders gaan zoeken."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel